A „Hazajáró” televíziós alkotói voltak Félegyháza vendégei

Megjelent: 2017. április 10. hétfő Írta: Bense Zoltán

Március 30-án alig fértek be az érdeklődők a művelődési központ színháztermébe, ahol Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár, a Duna TV Magyar Örökség-díjas Hazajáró honismereti magazinműsorának alkotói tartottak élménybeszámolót. Előadásuk során beavatták a közönséget a műsorfolyam előkészítésének folyamatába. Elmondták milyen technikai felszereléssel indulnak útnak a szerkesztők és operatőrök egy-egy forgatásra, hogy miként fogadják őket, és időnként milyen akadályokat kell leküzdeniük.

 

 

 

 

A bemutatkozó előadás előtt Csányi József polgármester is köszöntötte az előadókat: – A „Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és Belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval haladnak vándorútjukon.

Tiszteletre és elismerésre méltó, hogy a „Hazajáró” feladatául tűzte ki a Kárpát-medencei magyarság kulturális örökségének átadását, a magyar örökséghez tartozó tájegységek természeti, turisztikai, történelmi, kulturális, vallási és szellemi erejének számbavételét, megóvását, megismertetését – tette hozzá a polgármester.

A vendégeket, Kenyeres Oszkárt, a magazinműsor főszerkesztőjét és túratársát, Jakab Sándort, Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár mutatta be a közönségtalálkozón. Ismertetőjéből kiderült, hogy a Hazajáró megálmodóit hazaszeretetük indította útnak. Első álmuk az volt, hogy végigjárják a Kárpátok fő gerincét, vagyis megismerjék egykori hazánk határait. De ezek a tervek hamarosan kibővültek a Kárpátokban rejlő turisztikai lehetőségek, a hegyek lábánál élő magyarság életének, kultúrájának bemutatásával.

A vendégek szóltak a közönségnek arról, hogy  – a műsorkészítés 6 esztendeje alatt – milyen nehézségekkel, veszélyhelyzetekkel találkoztak. De büszkeséggel számoltak be arról, hogy valamennyi egykori vármegyét végigjártak, és alig vannak fehér foltok a határon túli térképeiken. Bemutatták a forgatásokkor használt kép- és hangrögzítő eszközeiket, köztük az ütés- és vízálló akciókamerát, amelyet ha kell sisakra vagy kerékpárra is lehet rögzíteni. De elmondták, hogy van már drónjuk is, amely lehetőséget nyújt a tájegységek eddiginél is látványosabb, teljesebb bemutatására.

Kuriózumokkal is szolgáltak az előadók, ugyanis levetíttettek olyan tréfás helyzeteket, jeleneteket, amelyek a vetített adásokból kimaradtak.

s. r.

 

Forrás:felegyhazikozlony.eu

 

Share
comments
Találatok: 2096

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület