Regionális szinten is kuriózum lesz Félegyháza megújuló városmagja

Megjelent: 2018. április 27. péntek Írta: Bense Zoltán

Számos alkalommal foglalkoztunk már a Félegyházi Közlöny hasábjain a Zöld város projekttel, többször írtunk az Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztés részleteiről is. A mintegy 2 milliárd forint összértékű beruházás azonban olyan meghatározó jelentőségű Félegyháza jövője szempontjából, és oly mértékben hatást gyakorol a leendő városképre, hogy úgy érezzük: minden információ, apró részlet fontos és közérdeklődésre tarthat számot a témában. Most induló sorozatunkban ennek összefoglalására teszünk kísérletet Nemcsok Márton projektfelelős, a tervezést végző, Az Év Tájépítésze 2017 szavazáson közönségdíjas Pagony Táj- és Kertépítész Iroda félegyházi származású tájépítésze segítségével, aki szerint a végeredmény regionális szinten is kuriózumszámba menő városmaggal ajándékozza meg Kiskunfélegyházát. A teljes beruházásból ezúttal a Kossuth utcát érintő fejlesztéseket emeljük ki, különös tekintettel a platánsor megmentésére irányuló törekvéseket.

 

 

– A félegyházi főutca, a vasútállomás felé tölcsérként szélesedő és kinyíló Kossuth Lajos utca északkeleti részen, a városházából a Batthyány utcáig terjedő szakaszon folyamatosan fejlesztett az önkormányzat az elmúlt években. Ez a fejlesztéssorozat folytatódik most az utca déli oldalán, egészen az Attila utcáig a Zöld város projekt keretében, amely során az ötös úttól az Attila utcáig terjedő szakaszon egyidejűleg megújulnak az utca zöld és burkolt felületei. Ez a meglévő fák „személyre szabott” egészségügyi kezelése mellett magában foglalja mintegy 120 ezer új növény: fák, cserjék és évelő növények kiültetését is – tudtuk meg, ahogy azt is, hogy az átfogó megújulás kapcsán elérhető közelségbe kerül az a régi félegyházi álom is, miszerint a Kossuth utca egyfajta sétáló utcaként működjön.

 

A főutca és a főtér egységének a jelenleginél szorosabbra fűzését szolgálják majd a Szent János tér északi csúcsán megvalósuló építési munkák is. Teljesen új burkolat épül, miközben a becsatlakozó utcákat a gyalogos burkolatok szintjébe emelik egy alapvetően sík gyalogos felületet létrehozva. A Szent István Templom előtti szakaszon módosul a déli oldal gyalogos felületének nyomvonala, és a járdát az itteni két platánsor közé vezetik. Itt kap helyet egy vendéglátóhelyekkel, külső teraszokkal szegélyezett találkozási pont. A tervezők igyekeztek úgy kialakítani a felújítást követő főutca tereit, hogy az egész főutca vezérgondolata a közösség és a találkozási lehetőség legyen.

 

– A tervezési munkák célja mindvégig az volt, hogy létre tudjon jönni egy színes, lendületes tér, benne kisebb, nyugodt teresedésekkel, ahol az emberek szívesen időznek. A Zöld város projekt legfőbb értékei közé sorolható a korábban már megújult részletek harmonikus egységbe fűzése a korábban már felújított parkok arculatával. Ez a törekvés hatja át többek között a növény- és anyaghasználatot is, egy jellegzetesen félegyházi arculatot megfogalmazva. A projekt kiemelt figyelmet fordít a Kossuth utca fő értékére, az európai szinten is különlegesnek számító platánsorra. Megtudtuk, hogy a fejlesztés teljes területén egyed szinten mérték fel valamennyi fát, s a felállított „diagnózis” függvényében „személyre szabott” kezelési ajánlást dolgoztak ki az egyedekre. Ezek a terápiás beavatkozások a kiviteli terv szerves részét alkotják.

 

– Sokat  foglalkoztunk a fákkal a teljes projekt területen. A félegyházi helyi védettséget élvező platánfasor rendkívül különleges több okból is. Legalább kétfajta platánt vonultat fel. Az első platánnal fásított szakasz a Kossuth utcán a vasútállomás és a Dankó Pista utca közötti szakasz volt, amely fáit 1905-ben ültették. Az ide telepített egyedek különlegessége a fajtabélyegük, miszerint elefántcsontszín törzset nevelnek, és ez a platánok esetében meglehetősen ritka. A fehér törzs egyébként oly mértékben kuriózumnak számít, hogy egy holland faiskola tervezi a leszaporítását, ami után jó eséllyel a „félegyházi” nevet viseli majd a fajta – árulta el a projektfelelős.

 

A Dankó Pista utca és az 5-ös út közötti szakaszon eleinte zöldjuharok volta ültetve, azonban ezeket 1920-tól kezdődően több ütemben folyamatosan kezdték el leváltani, hagyományos hibrid platánra. A Kossuth utca platánfái 1990 óta helyi védettséget élvező természetvédelmi értéknek minősülnek, ugyanakkor örökségvédelmi értékük is jelentős. Megtudtuk azt is, hogy a tervezett növényegészségügyi kezelés eredményeként újból lesz egy egységes fasor Félegyházán, amelynek várható élettartalma – köszönhetően az egészségügyi kezelésnek – megnövelhető. Ugyanakkor az állomány cseréjét ezzel csak elodázni lehet, kikerülni nem. Nagyon komoly munka folyik annak érdekében, hogy az elöregedett állomány megújítására egy hosszú távú facsereprogramot dolgozzanak ki.

Egy holland és egy magyarországi faiskola, valamint a város együttműködésével azt szeretnék elérni, hogy 15-20 év alatt megújulhasson a teljes fasor. A legradikálisabb változás egyelőre a Szent János tér és a Mártírok utca közötti szakaszon lesz, ahol – mintegy kísérleti jelleggel – összesen hét darab fát fiatal, fehér törzsű platánokra cserélnek le. Az elültetendő fák legalább 5 méteresen érkeznek.

 

– Mindenképpen az örökségvédelmi szempontból igen értékes fehér törzsű platánt szánjuk továbbra is uralkodó fajnak arculatteremtőnek a Kossuth utcán – szögezte le a projektfelelős. A fasor nagyon árnyékos közegéhez alkalmazkodva nagyrészt évelő, vegyes virágágyások lesznek a városban, egységesen megújulnak az utcabútorok, a Kossuth utca déli oldalán a régi alumínium kandelábereket az északi oldalon lévőkkel megegyező típusúakra cserélik.

– A projekt tervezésében 35-40 tervező dolgozott, és rendkívül sok szakági érdekességet oldottunk meg. Sok helyen új lesz a közvilágítás, ki lesz cserélve az elektromos hálózat, építünk egy hatalmas öntözőrendszert egy 160 köbméteres ciszternával (ezekről majd külön cikkben írunk – a Szerk.). Amit viszont nagyon fontos látni, hogy nem egy új arculatot akartunk tervezni Félegyházának, hanem a városban lévő, jellegzetes részleteket úgy összerendezni, hogy egy egységes félegyházi látványvilág álljon össze. A meglévő, már korábban felújított parkok, utcák, terek, és egyéb arculati elemek figyelembevételével, azok jellegzetességeinek tudatában határozzuk meg az esetleges funkcióáthelyezéseket, és az egészet igényes zöldfelületek foglalják keretbe.

A Zöld város projektnek köszönhetően a felújítási munkálatok befejezésével Kiskunfélegyháza egy regionális szinten is különleges városközpontot nyer, amely esélyt kínál a városnak, hogy látványban is felnőjön a nagy megyei riválisokhoz.

T. T. 

 

Forrás: felegyhazikozlony.hu

 

 

 

 

Share
comments
Találatok: 1153

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület