Gazdaságélénkítés: Kiskunfélegyháza csábító lehetőség a befektetőknek

Megjelent: 2010. december 03. péntek
















Jó úton halad Kiskunfélegyháza gazdaság élénkítési tervének megvalósítása. Habár ennek kézzelfogható eredménye még igen csekély, a háttérben azonban komoly munka folyik. Erről Gyenes Attila az önkormányzat gazdasági- és pénzügyi bizottságának elnöke beszélt a kis-kunság.hu munkatársának.

- Milyen terveik vannak a város gazdaságának fellendítésére?

- Hatalmas lehetőséget látok az Ipari Park fejlesztésében, melynek infrastrukturális fejlesztése már befejeződött. Ez egy 300 milliós beruházás, amely a városnak 150 millió forintjába került. A többi pályázati támogatás. Hamarosan elkezdődik egy úgynevezett Inkubátorház építése, amely az ipari park további beruházásainak biztosít majd elindulási lehetőséget. Fontosnak tartom, hogy az ipari park továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradjon. Úgy vélem, semmiképpen sem szabad a területet eladni, főként nem pénzügyi befektetőknek, aki csak a terület felvásárlását tartják szem előtt. Nekünk konkrét, munkahelyteremtő beruházásokra van szükségünk.

- Tudomásom szerint, készült egy tanulmány az ipari park hasznosítási lehetőségeiről. Ez hozott-e már kézzelfogható eredményt?

- Ezeket a tanulmányokat elküldtük Brüsszelbe egy úgynevezett lobby irodához, amely kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy külföldi partnerekkel is kapcsolatba lépjünk. Már több beruházó is érdeklődött a terület iránt. Részleteket nem árulhatok el, de volt közöttük például olyan cég is, amely megújuló energia hasznosításával foglalkozik.

- Az ipari parkon túl milyen gazdaságélénkítési lehetőségeket lát még Kiskunfélegyházán?

- Fontosnak tartom az egykor virágzó könnyűipar felélesztését városunkban. Szeretnénk a cipőipari cégeket visszacsábítani Félegyházára. Ugyanakkor a szakképzés fejlesztésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Előtérbe kell helyezni a hiányszakmákat. Véleményem szerint, előrelépés lehet a befektetők körében, ha rögtön csatasorba állíthatja a „szürkeállományt”. Sokkal könnyebb úgy ide csalogatni egy-egy beruházót, ha tudja, hogy rendelkezésére áll a megfelelő szakembergárda. Az új kihívásokhoz azonban a városunkban működő középiskoláknak is alkalmazkodnia kell. Komoly lehetőségeket látok az autóipari, gépész, informatikus, valamint a megújuló energiákkal foglalkozó szakember -képzésben.

Kiskunfélegyháza számára kitörési pont lehet a gyógyvízre épülő egészségturizmus fejlesztése, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve úgynevezett balneológiai képzés elindítása is. Elképzeléseink jól illeszkednek az új Széchenyi-tervhez, melynek hét kitörési pontja  a Gyógyító Magyarország, Megújuló Magyarország, Tranzitgazdaság,Tudomány-innováció,Otthonteremtés,Foglalkoztatás és Vállalkozásfejlesztés – összhangban van a város gazdaságélénkítési terveivel.

A közelmúltban létrehoztunk egy projektirodát is, melynek feladata a városban már zajló és tervezett beruházásainak koordinálása lesz. Az itt dolgozó szakemberek kiemelten foglalkoznak majd a panelprogrammal, és a különböző városrészek szociális rehabilitációjával. Ezen beruházások során egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk majd az energia megtakarításra. Kiemelten kezeljük a megújuló energia hasznosítását, csökkentve ezzel a város és a lakók hosszú távú kiadásait.

Összegezve: úgy vélem Kiskunfélegyháza adottságait tekintve csábító lehet a hazai és a külföldi befektetők számára egyaránt. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy nem ülhetünk karba tett kézzel. El kell indulni, és a rendelkezésünkre álló kapcsolati tőkét kihasználva mindent meg kell tenni ahhoz, hogy a Kiskunfélegyháza polgárai könnyebben boldogulhassanak a jövőben.

 

 

Share
comments
Találatok: 2240

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület