Képviselők munkában – A Békás kúttól a ravatalozóig

Megjelent: 2016. október 05. szerda Írta: Bense Zoltán

 

 

Végtelen büszkeséggel mutatja, s közben a jó gazda gondosságával minden apró részletre kiterjedően ellenőrzi is körzete új büszkeségét, a nemrégiben átadott Békás kutat Bense Zoltán, a 2. számú választókörzet képviselője. Nem tagadja: aggódik a rongálók, felelőtlen erőfitogtatók miatt. Ezért is örül az új közterület–használatról szóló rendeletnek, ami a korábbi gyakorlatnál szigorúbb, következetes fellépést tesz lehetővé a közterületek védelmében.

 

 

 

 

– Nemrégiben újítottuk meg a Móra tér virágágyásait övező szegélyeket, de már több helyen sérültek a díszkövek. Többek között ez ösztönzött arra, hogy magam is tevékenyen részt vegyek a rendelet részleteinek kidolgozásában – mondta el a városüzemeltetési bizottság elnöki feladatait is ellátó képviselő.

– Régi személyes vágya volt az egykori Békás kút emlékének méltó megidézése egy igényes, egyszerre hagyományhű és korszerű köztéri alkotással. Elégedett az eredménnyel?

– Kiváló munkát végzett a Szabó Ildikóból, Kis Virágból és Bozóki Istvánból álló alkotói csoport, akiknek köszönhetjük a tervezést és kivitelezést. Az öt méter átmérőjű, köralakban elhelyezett térkő burkolatú medence gránitból készült, ennek közepén kapott helyet a teknősbékákat ábrázoló térplasztika. Az alkotást vízforgató gépészet teszi teljessé, a beruházás magában foglalta a környezet rendezését is. Ráadásul Kovács Ferenc szobrászművész alkotása – amely az egykori szökőkút közepén foglalt helyet – restaurálást követően ugyancsak ide került. Az eredeti terv az volt ugyan, hogy élő teknősöket telepítünk a szökőkútba, de a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalása szerint ez a természet védelméről szóló törvény értelmében nem megengedett. Ennek ellenére elégedett vagyok, s ami ennél is fontosabb számomra, hogy a félegyháziak is azonnal megszerették és magukénak érzik az alkotást.

 

 

 

 

Bense Zoltán tíz éve dolgozik önkormányzati képviselőként. Övé az egyik legnagyobb belterületi választókörzet, amely a szűk értelemben vett városközpontban – az országzászlónál – kezdődik, s tart a kertvárosi Bikahegyen át egészen a parkerdő széléig. Ez a meglehetősen sokszínű terület változatos feladatok elé állítja az itt élők érdekeiért síkra szálló városatyát. Mint mondja, fejlesztési ötletekben kifogyhatatlan.

A 2. számú választókörzet legutóbbi beruházásait számba véve megnéztük többek között az Attila utca 5-7 szám alatt, a tízemeleteseknél megépült járdát és mozgáskorlátozott feljárót, aminek elkészítésével párhuzamosan megtörtént a kertrendezés, virágosítás is. Ugyancsak az Attila utcán sikerült felszámolni a csapadékvíz elvezetés hiányából adódó problémák jelentős részét azzal, hogy kiépült az esővíz csatorna és a lefolyó rendszer. Tökéletes megoldást persze az jelentene, ha új burkolatot is kapna az út, de erre egyelőre nincs pénzügyi lehetőség. Ott jártunkkor éppen grédereztek a Hunyadi utcán, a körzet több pontján folyamatosan dolgoznak a szikkasztók építésén, mélyítésén, karbantartásán, így segítve a csapadékvíz elvezetését. Sokkal könnyebb volna a helyzet – jegyzi meg a képviselő – ha ebben a lakosság nem várna az önkormányzatra.

Az elmúlt időszakban elkészült a mentőállomás belső udvarának csatornázása és térkövezése, megtisztították az Angyalos kutat és kicserélték a sérült tábláját, a Szalai utcán megtörténtek a szükséges garanciális javítások – emel ki néhányat Bense Zoltán a felsorolhatatlanul sok kisebb-nagyobb munkálat közül. A Bikahegy városrészben ugyancsak számos útjavítás, szikkasztó és áteresz építése történt meg, és folyamatosan zajlanak a munkálatok az Alsótemető mellett megvásárolt területeken is. Ez egyben a következő időszak egyik legjelentősebb tervezett fejlesztésének a helyszíne a körzetben, ugyanis a tereprendezéssel párhuzamosan zajlik az új ravatalozó épület terveztetése is. A témában hamarosan lakossági fórumra várja az érintetteket Bense Zoltán és Csányi József polgármester.

 

 

 

 

A képviselőt hallgatva a tervek sora kifogyhatatlan. A Hunyadi utcán járdajavítást, az orvosi rendelőknél kerékpártároló kialakítását, a Korond utca játszótérre új játékelemeket, a Bikahegybe jelentős közvilágítás fejlesztést, a Kökény utcára aszfaltburkolatot, a József Attila utca egy szakaszára csatornahálózatot tervez. Lesz miről beszélni a jövőben is.

 

 

Tóth Timea

Forrás: felegyhazikozlony.eu
Share
comments
Találatok: 2159

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület