Fejlődött, és fejlődni is fog a 2-es választókörzet

Megjelent: 2018. november 28. szerda Írta: Bense Zoltán

A zöldhulladék elszállításával, a közlekedés rendjével és a régi lombos fák védelmével kapcsolatos kérdéseiket, kéréseiket fogalmazták meg elsősorban a Bense Zoltán lakossági fórumán megjelentek. Az összejövetelen a 2. választókörzet képviselője a városrészben történt fejlesztésekről és beruházásokról adott tájékoztatást. Dósai Bence kabinetvezető a Zöld város projekt körzetet érintő részleteiről adott tájékoztatást, majd Csányi József polgármester szólt a város fejlesztési terveiről. A beszámolókat követően a képviselő és a város vezető tisztségviselői válaszolták meg a felmerülő kérdéseket.

 

 

 

Bense Zoltán beszámolójában elmondta: – A Félegyháza megújul program keretében a fejlesztésekre fordítható pénzeket úgy használja fel a város, hogy az valamennyi körzet szépülését, gyarapodását szolgálja. Félegyháza mintegy 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Zöld város programban. A beruházás jelentős fejlesztéseket hoz a 2. számú választókörzetben is a terek, járdák megújulásával. A program része a platánsor megújítása is. Pihenőparkot alakítanak ki a Szalay Gyula Parkban és a Mártírok utca elején, de a Korond utcai játszótér is új arculatot nyer. Megújul a Szent János tér. Ebben a projektben szerepel a Kossuth utca déli oldalának fejlesztése egészen az Attila utcáig, ahol virágágyásokkal, szobrokkal tarkított járdaszigetek épülnek a közeljövőben.

Önerős beruházásból megújul a Korond utca a Rendelőintézettel együtt. Az önkormányzat mintegy egymilliárd forintot fordít saját forrásból az új egészségügyi központ kialakítására. A beruházással tovább fejlődik Félegyháza egészségügyi ellátása: korszerű körülmények között rendelhetnek a háziorvosok, eddig hiányzó szakterületek jelennek meg a városban, új alapokra kerül a háziorvosi ügyeleti ellátás, fogorvosi rendelő és patika, valamint a felnőtt lakosság testi-lelki egészsége felett őrködő egészségfejlesztési iroda kap helyet itt. Az új intézmény átadása 2019 nyarán várható.   

Megvalósult az új ravatalozó építése az Alsótemetőben. A munkát a temető kerítésének, főkapujának és a portaépület megépítésével folytatjuk. Megújult a Nap utca, új aszfaltburkolatot kapott. Ennek átadása igazolja azt, hogy a városvezetés fontosnak tartja azoknak az utcáknak az aszfaltozását, rendbetételét is, amelyek olyan lakóközösségeket érintenek, akik áldoznak a felújításra, elkészíttetik az útalapot közlekedésük rendezettebbé tétele érdekében. Erre kiváló példát mutatattak a Nap utca lakói.

A közvilágítás is jelentős mértékben javult a körzetben, fejlesztése a Bikahegyben jelenleg is folyik. Az Alsótemető előtti játszótér melletti járdaszakasz Kalmár József u. – Gábor Áron u. között 4 új kandeláber épül. A jövő évi tervekben szerepel még a József Attila utca csapadékvíz-elvezetése és az Avar-köz aszfaltozása a Bikahegy városrészben.  

Mindig ügyeltem arra, hogy a körzetemben ne csak a városközpont gyarapodjon. Munkámban sokat segítenek a körzet lakói, akik naponta keresnek meg ötleteikkel, panaszaikkal. Az önerős járdaépítéseket támogattuk, folytattuk az idén is – zárta gondolatait Bense Zoltán.

Dósai Bence kabinetvezető látványtervekkel illusztrálta a Zöld város projekt megvalósításának terveit. Többek között elmondta, hogy félmillió növényt telepítenek a beruházás során. A zöldfelületek mellett növekednek a közösségi terek is. A kabinetvezető végezetül bemutatta a város önerős beruházásait, amelyek a körzetet érintik. Elmondta, hogy a Korond utcát sétáló utcává alakítják, az Attila és a Horváth Zoltán utca között pihenőparkot alakítanak ki, visszaállítják az egykori Petőfi-kutat, és aszfaltburkolatot kap Bikahegyben az Avar-köz.

A kabinetvezető tájékoztatója után Csányi József ismertette a városi fejlesztési eredményeket, terveket. Kifejtette, hogy a jelenlegi képviselő-testületnek megválasztása óta alapelve, hogy ne csak a választási időszakban történjenek fejlesztések, beruházások. Céljuk – teljes egyetértésben –, hogy Félegyháza folyamatosan és dinamikusan fejlődjön. Ennek köszönhetőek az évről évre megvalósult új beruházások, és valószínű az is, hogy egyre több új cég kezdi meg működését Félegyházán. Fejlődött a műanyagipar, az Integrál Zrt., és egyre több kisvállalkozás erősödik meg. A városvezetés törekvése továbbra is az, hogy a félegyháziak itthon találjanak munkát, megélhetést – zárta gondolatait a polgármester.

A körzet egyik lakója a város levegőjének minőségére panaszkodott, és aggodalmát fejezte ki, hogy nagyon sok árnyat adó fát vágnak ki, hiszen a pótlások lassan nőnek meg ahhoz, hogy igazán pótolni tudják őket.

Felvetésére Faragó Zsolt jegyző elmondta, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzat valamennyi fát bevizsgáltatta szakértőkkel. Sajnos nagyon sok közöttük a balesetveszélyes és a kivágásra érett. Ennek ellenére a város nem vágja ki mindegyiket, amelyeket lehet, kezeléssel menti meg. Sajnos adódik olyan helyzet is, amikor egy-egy komoly közműberuházásnál fel kell áldozni néhány fát, pótlásukkal is óvatosan kell bánni, mert a gyökérzet képes tönkretenni a különböző vezetékeket. A jegyző azt is hozzátette, hogy a pótlást előnevelt fákkal oldják meg, ráadásul törekednek arra, hogy lombozatukkal, virágzatukkal gyönyörködtessék a városlakókat.

A Mártírok utca lakói panaszkodtak arra, hogy utcájuk a II. köztől nagyon keskeny és balesetveszélyes. Képeket is bemutattak az utcában történt balesetekről, ahol autók ütköztek, vagy az útszéli fák állították meg őket. Kérték az egyirányúsítást. A képviselő és a jegyző ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy az utca ezen szakaszát néhány éve már egyirányúvá tették, de az ott lakók többségének felháborodása, tiltakozása okán visszaállították a kétirányú forgalmat. Mindenesetre közlekedési szakemberekkel és a rendőrséggel újra felülvizsgálják a helyzetet, és ha szükséges, változtatnak a közlekedési renden.

A fórumon gondok adódtak a zöldhulladék elszállításával is. Többen kifogásolták, hogy nem szállítják el, és nehézkes a gyűjtőzsákok beszerzése.

Faragó Zsolt válaszában elmondta, hogy igaza van a panasztevőknek, a problémát már többen is jelezték. Éppen ezért döntött úgy az önkormányzat – bár ez nem a hivatal feladata –, hogy önerőből megoldja a zöldhulladék begyűjtését, és mindent megtesz a helyzet normalizálásáért.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton

 

 

 
Share
comments
Találatok: 1567

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület