Sajtótájékoztató az etiópiai merényletről

Megjelent: 2012. január 24. kedd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiópiai merénylet

 

Túlélők: az időben érkező segítség megmenthette volna a kutatóorvos életét

Szeged, 2012. január 23., hétfő (MTI) - Az etiópiai merénylet egyik magyar túlélője, Winter Zoltán szerint az időben érkező orvosi segítség megmenthette volna a támadásban megsérült Szabad Gábor kutatóorvos életét.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa hétfőn Szegeden, az expedícióban szintén részt vevő feleségével, Puskás Irénnel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Szabad Gábort az oldalán érte a támadók egy lövése, s bár a férfi erősen vérzett, több mint tizenhárom órán át életben tartották.
Sérült társukat stabil oldalfekvésbe helyezték, próbálták csillapítani a vérzést, folyamatosan cukros vízzel itatták, így fenntartva vérnyomását, és hővédő fóliába is tekerték, hogy ne hűljön ki. Szabad Gábor orvosként - amíg tudott - maga adott instrukciókat ellátásához.
A 39 esztendős kutatóban - az etióp hatóságok ígérete alapján - azzal tartották a lelket, hogy hamarosan helikopteren segítség érkezik, de az csak másfél nappal a támadás után ért oda - közölte Winter Zoltán.
Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa hangsúlyozta, az Erta Ale vulkánhoz szervezett túrához minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeztek. Az ötfős magyar csapatot két fegyveres őr kísérte.
A kutató közölte, a helyi hatóságoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a térség biztonságos, turistákat személyi sérüléssel járó támadás nem ért. 2007-ben történt ugyan egy emberrablás, de a túszok sértetlenül kiszabadultak.
Puskás Irén szavai szerint az Erta Ale vulkán, amelyet január 16-án délután pillantottak meg, "maga volt a mennyország, ami reggelre pokollá változott”.
A két túlélő beszámolója szerint a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel. A magyarok a táborukban az éjszaka közepén fegyverropogásra ébredtek, majd két fegyveres zavarta ki őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le. Az első lövések Fábián Tamást érték, azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.
A kutatónő elmondta, csak a hold világított, így nem tudnak leírást adni a terroristákról, azt sem látták, hogy egyenruhát viseltek-e. A lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később - miután a fegyveresek távoztak - előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.
Az egymáshoz közel táborozó megtámadott turistacsoportok között volt olyan, amelyet a merénylők kifosztottak, de senkit sem sebesítettek meg, és olyan is akadt, ahol a magyarokhoz hasonlóan több embert kivégeztek.
A múlt keddi támadásban a két magyar mellett két német és egy osztrák állampolgár halt meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak. Egy további magyar állampolgár megsérült, őt egy itthoni kórházban ápolják.
Puskás Irén és Winter Zoltán a sajtótájékoztatón több mint húsz percen keresztül válaszolt a többtucatnyi újságíró és tévéstáb kérdésére. Az átélt borzalmak után - ahogy fogalmaztak - azzal a szándékkal álltak a nyilvánosság elé, hogy megpróbálják lezárni a történteket, a következő napokban nem kívánnak többet nyilatkozni.

Túlélték a tűzharcot - 13 órán át ápolták Gábort

Kiss Gábor Gergő - Delmagyar

Szeged - Puskás Irén, a természeti földrajzi tanszék oktatója és férje, Winter Zoltán, az MTA SZBK munkatársa mesélt tegnap délután a múlt kedden Etiópiában átélt borzalmakról. Csoportjukat fegyveresek támadták meg. A tűzharcban a szegedi egyetem két munkatársa, Fábián Tamás kutató és Szabad Gábor bőrgyógyász életét vesztette. Az orvos életét Winter Zoltán szerint az időben jövő segítség megmenthette volna.

– Ha időben érkezik a segítség, megmenthették volna Szabad Gábor életét. 13 órán át ápoltuk. Orvos lévén az ő instrukciói alapján láttuk el: cukros vizet itattunk vele, csillapítottuk a vérzését, stabil oldalfekvésbe helyeztük, és kihűlés ellen fóliát raktunk rá. Biztatgattuk: mindjárt jön a segítségünkre érkező helikopter. Sajnos csak másfél nap után érkezett meg – mondta szomorúan Winter Zoltán a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén tartott tegnapi sajtótájékoztatón.
 

Az MTA SZBK munkatársa és felesége, a földrajz tanszéken dolgozó Puskás Irén átélője-szemtanúja volt annak a szörnyű támadásnak, amely múlt kedden hajnalban történt Etiópia északi részén, az Erta Ale nevű vulkán közelében, ahol fegyveresek támadtak alvó turistákra.

Megírtuk: életét vesztette Fábián Tamás, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója, és Szabad Gábor, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. A támadást szombaton vállalta magára az etiópiai Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom, de mint közleményükben írják: etiópiai katonák ölték meg a turistákat, tűzharc során. „A mi fegyvereseink 16 etióp katonát öltek meg, és egy tucatnyit megsebesítettek, amikor az etióp erők tüzet nyitottak járőröző egységeinkre" – áll a szervezet tájékoztatójában. Megerősítették: fogva tartanak két német turistát és két etióp katonát, akik biztonságban vannak, és jó egészségnek örvendenek.

 

– Ami velünk történt, egyértelmű kivégzés volt – reagált minderre Puskás Irén a sajtótájékoztatón, amelyen férjével együtt fekete ruhában jelent meg. Sokáig fogták egymás kezét: az elmúlt napok borzalmainak feldolgozásában Mezősi Gábor tanszékvezető elmondása szerint mindenben segítségére lesznek munkatársaiknak.

Nem tudtuk alaposan megfigyelni támadóinkat. Fegyverropogásra ébredtünk. Nem sokkal ezután két fegyveres rontott be minden kunyhóba. Sorba állítottak minket, és egyből tüzeltek. Fábián Tamás azonnal meghalt, Szabad Gábor megsebesült. Az első lövések után Vizler Csabával egy szakadékba vetettük magunkat, míg a férjem egy üres kunyhóban bújt el – magyarázta Puskás Irén. A támadás elmondásuk szerint néhány perc alatt zajlott le: amint csend lett, azonnal előbújtak rejtekükről, és a sérültek segítségére siettek.

– Szabad Gábort az oldalán érte a lövedék, ami a gerince mellett távozott testéből. Minden csoporthoz két fegyveres őr tartozott, nem tudjuk, miért nem tudtak megvédeni minket, illetve mit csináltak a támadás alatt. A mi őreinket aztán láttuk a támadás után, de Gábor életben tartása volt a legfontosabb: nem kérdezgettük őket. Az őröknek sikerült valahogy érintkezésbe lépni az etióp hadsereggel, a német csoport vezetője is el tudott érni valakit a mindenféle térerő nélküli területen. Másfél nap múlva érkezett egy helikopter egy német katonával és néhány helyi ápolóval. Gábor sajnos már nem élt. Ennyit tehettünk – fogalmazott Winter Zoltán.

A házaspár szerint nem lehet szervezett támadásról beszélni: a turistafalu egyik részén csak értékeket vittek magukkal a támadók, máshol minden zsákmányt hátrahagyva csak az élet kioltása érdekelte őket. A sajtóban korábban az jelent meg, hogy Puskás Irén azonosította a magyar áldozatokat, amit a sajtótájékoztatón cáfoltak. Puskás Irénék csak személyleírást adtak szerencsétlenül járt kollégáikról; az azonosítást nem ők végezték.

Tudatában voltak annak, hogy 2007-ben már történt emberrablás a területen, de helyben azt az információt kapták, hogy teljes biztonságban érezhetik magukat. – Azt mondták, hogy egy lövés se dördült soha ezen a területen, és a fegyveres őrökre se lesz szükségünk. Ráadásul az Afar régió külön engedélyét is megkaptuk, hogy beléphetünk a területre – magyarázták.

Hozzátették: a Terrorelhárítási Központ emberei kiérkezésük után a helyszínen jegyzőkönyvet vettek fel velük, majd hazáig kísérték őket, és mindenben a segítségükre voltak. Vizler Csaba, az MTA SZBK munkatársa – bár sérülései szépen gyógyulnak – még kórházban fekszik: nem lehetett jelen a sajtótájékoztatón.

 

Share
comments
Találatok: 2801

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület