Újraéledhet Kemence?

Megjelent: 2015. szeptember 11. péntek Írta: Bense Zoltán

 

 

– A kemencei tábor újraélesztése nagyon sok félegyházi számára érzelmi kérdés. Bevallom: magam is közéjük tartozom – szögezi le Bense Zoltán, aki évek óta szorgalmazza a hajdan jobb időket látott, a városban ma élő felnőttek ezrei számára meghatározó nyári kalandok emlékét idéző tábor újraindítását.

 

– Több mint egy évtizeden át – főiskolásként, majd végzett pedagógusként – Kemencén töltöttem a nyarakat, számos kollégával, például Jankovszki Ferenccel együtt. Rengeteg élményt éltünk át a gyerekekkel közösen. Visszajelzések sora árulkodik arról, hogy felnőttként is őrzik a túrák, kirándulások, tábortüzek, zászlóőrzések emlékét, és szeretnék, ha ebben saját gyermekeiknek is része lehetne.

A kemencei tábor valamikor a 80-as évek elején került a félegyházi önkormányzat tulajdonába. Akkor az motiválta a döntéshozókat, hogy az alföldi gyerekeknek alkalma legyen természetközeli élményeket szerezni a hegyekben. A Börzsöny lábánál, a hegység és az Ipoly-völgye között leltek rá Kemencére, ami remek választásnak bizonyult. A félegyházi gyerekcsoportok egészen a 90-es évek közepéig töltötték meg nyaranta önfeledt zsivajjal a Nagyvölgyet. Heti váltásban érkeztek, olykor két-három busszal. Az együtt töltött napok közösségépítésnek sem voltak utolsók: a csapatok tagjai összekovácsolódtak. Aki itt valaha megfordult, egy kicsit a magáénak érezte a Bence szállót, a faházakat, a gyerekek által csak „Majompofának” hívott Malomkövet és a Barát-sziklákat.

– Az akkori tanács mellett a szülők és gyerekek is sokat tettek a hely fejlesztéséért, hiszen éveken át Kemence gyarapodott a papír- és vasgyűjtésekből befolyt pénzből – meséli Bense Zoltán annak apropóján, hogy a napokban – Balla László alpolgármesterrel, dr. Faragó Zsolt jegyzővel és dr. Tisóczki Tamással, a vagyongazdálkodási csoport munkatársával – Kemencére utaztak. Látogatásuk célja az volt, hogy Pongrácz János polgármesterrel közösen „kibogozzák” a terület fejlesztését akadályozó tulajdonjogi szálakat, és felmérjék a jelenlegi helyzetet. –

A ’90-es évek derekán az önkormányzat bérbe adta a területet. Az első bérlőkkel még jól lehetett együttműködni, az utolsóval azonban komoly problémák merültek fel: nem csak a bérleti díjat nem fizette, de az önkormányzat birtokba venni sem tudta a saját tulajdonát. 2003-ban még pályázati forrásból több mint 10 millió forintot sikerült a táborra költeni, amiből megújult a fűtési rendszer, a tetőterasz és a konyha is. Az utóbbi mintegy tíz év azonban már a leépülésről szólt. Én továbbra is rendszeresen látogattam a területet, és döbbenten nyugtáztam az egyre romló állapotokat. Gyakorlatilag mindent elloptak, ami mozdítható volt – magyarázza Bense Zoltán.

Share
comments
Találatok: 3321

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület