Egy irányba húz a város – évértékelő interjú Félegyháza polgármesterével

Megjelent: 2015. december 17. csütörtök Írta: Bense Zoltán

A 2015-ös év volt az első teljes esztendő, amelynek városi szintű döntései a Csányi József polgármester-vezette képviselő-testülethez köthetők. A város első embere az elmúlt időszak legfontosabb eredményének azt tartja, hogy békesség és támogató légkör van Félegyházán. Csányi Józsefet többek között arról kérdeztük, közelít-e a mai közhangulat ahhoz, amit 2014- ben elképzelt, és hogy tapasztalatai szerint milyen visszhangra talált a városvezetés által képviselt irányvonal a helyi lakosság, a vállalkozások és az ellenzék köreiben.

 

 

 

 

– Személyiségemből adódóan az elődömtől merőben eltérő szemléletet hoztam magammal a városházára és a képviselő-testületbe, amely az „oszd meg és uralkodj” elve helyett egyetértésre, konszenzusra épül. Ez önmagában kivívta a legtöbb közreműködő szimpátiáját, ugyanis a korábbi években jellemző gyanakvó, politikai botrányokkal tarkított közéletet együttműködő, a szakmaiságot tisztelő vezetői stílus váltotta fel. Ennek pozitív hatásai továbbgyűrűztek a város mindennapjaira, az egész félegyházi szervezetrendszerre.

– Elégtétel ez Önnek mindazokért a támadásokért, amelyek a választási kampányban érték?

– Nemrégiben a Szegedi Ítélőtábla másodfokú eljárásban meghozott ítélete megállapította, hogy egy bizonyos sajtótermék több pontban megsértette a jóhírnévhez fűződő személyiségi jogomat. Ezzel persze nem válik meg nem történtté mindaz, amit a családomnak és nekem át kellett élnünk a helyhatósági választást megelőző időszakban, és elégtételt sem jelent. Egyszerűen csak úgy éreztem helyesnek, hogy az alaptalanul vádaskodók vállaljanak felelősséget a tetteikért, hátha ennek lesz valamiféle visszatartó ereje a jövőben. Sokkal inkább elégtételt érzek, amikor azt látom, hogy a félelmi légkör megszűnése pezsdítően hat az egész városra. Az, hogy a munkatársaknak, vezetőknek nem kell politikai nyomástól tartaniuk, hogy a hivatalban, az önkormányzati intézményekben, az iskolákban a dolgozók kiegyensúlyozott feltételek között végezhetik a munkájukat, felébresztette az emberekben rejlő kreativitást a takarítónőtől a tanárokon át az osztályvezetőig. Talán erre a városi méretű összefogásra vagyok a legbüszkébb az eltelt bő esztendőben.

– Arra, hogy egy irányba húz a város?

– Pontosan. Hadd mondjak néhány szívderítő példát: a megannyi kisebb-nagyobb városszépítő kezdeményezés hatására az emberek aktivitása is megnőtt. Érzékelhetően gyarapszik a városi programok látogatottsága, a szépülő, gondozott köztereken szívesebben töltik a szabadidejüket az emberek. A városközponton túl közvetlen lakókörnyezetében is bárki érzékelheti a szépítő, fejlesztő igyekezetet, tapasztalhatja a gondos kezek nyomát. Az éveken át elhanyagolt köztereken tapasztalható változás sok magánszemélyt késztetett arra, hogy anyagi áldozattal is támogassa a folyamatot. Virághagymákat, palántákat, fenyőfákat ajánlottak fel, kiterjedt összefogás révén kerültek díszek a város karácsonyfájára, de a cégeknél is elindultak kezdeményezések, amikor a dolgozók szabadidejüket fordítják környezetrendezésre, faültetésre, szemétszedésre. Természetesen nagyon fontosak a beruházások, de hiszek abban, hogy a városvezető felelőssége túlmutat ezen, és legalább ennyire fontos a bizalmi kapcsolatok kiépítése.

– Vállalkozói múltjából mit tud leginkább kamatoztatni a polgármesteri székben?

– A tapasztalataimat. Ebből kiindulva tudom mennyire fontos például az, hogy a hivatalok szolgáltatnak, vagy packáznak. A városban dolgozó kis- és középvállalkozások sikereihez azzal tudunk hozzájárulni, hogy hivatali szinten rugalmasan és gyorsan intézzük ügyes-bajos dolgaikat. Ők pedig soha nem látott mértékben támogatják az önkormányzatot, vannak például akik anyagi áldozattal is segítik a városi rendezvények sikerét.

– Milyen a légkör a képviselő-testületben?

– Tisztában vagyok azzal, hogy aki részt vesz a közéletben, az politikát „csinál”. Ennek ellenére én tudatosan törekszem arra, hogy a „nagypolitika” a városhatárokon kívül maradjon. Félegyháza közéletében mindenkinek helye van, aki hozzá akar tenni a közös dolgainkhoz. Korrekt a kapcsolat a képviselők többségével politikai hovatartozástól függetlenül, így ahelyett, hogy meddő viszályokban égetnénk el energiáinkat, mindenki az itt élők problémáinak megoldására tud koncentrálni.

– A 2015-ben megvalósult fejlesztésekről folyamatosan beszámoltunk a Közlöny hasábjain. Milyen tervek előkészítése zajlik a 2016-os évi költségvetés tervezési időszakában?

– A következő esztendőben is számos pozitív változást tervezünk, például régi emlékeken keresztül nyitunk hidat a jövő felé. Ennek egyik eleme lehet az egykori Békás-kút újraépítése. Előkészítés alatt állnak továbbá olyan nagy projektek is, mint például a városközpont rehabilitációja, megtörtént az intézmények állapotfelmérése, és megkezdődik a feltárt hiányosságok felszámolása. A félegyházi gyerekeknek kulturált körülményeket teremtünk a tanuláshoz. Az egészségügyi ellátás feltételeinek és a külterületen élők körülményeinek további javítása ugyancsak a kiemelt célok között van. 2016-ot is a megkezdett szellemiségben szeretnénk folytatni, bízva és számítva a városban élők partnerségére. Ennek jegyében kívánok magam, az önkormányzati hivatal és a képviselő-testület nevében békés, áldott karácsonyt és örömteli, eredményekben gazdag új esztendőt Félegyházának!

Tóth Timea

 

Forrás:felegyhazikozlony.eu

 

 

Share
comments
Találatok: 2122

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület