Közösségi kormányzás következik

Megjelent: 2010. április 27. kedd

A régi politikai rendszert a választók megbuktatták, és egy újat alakítanak helyette – foglalta össze tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a választások eredményét. Hangsúlyozta, az új kormányzat legfontosabb feladatának a gazdaság és a közbiztonság rendbetételét tekinti, semmilyen gyors, alkotmányos átrendezésre nem kell számítani.

A magyarok megbuktatták a régi politikai-gazdasági rendszert, és helyette újat alakítanak – értékelte Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nemzetközi sajtótájékoztatóján a választások végeredményét. Szerinte a Fidesz 68 százalékos győzelmével ezt támogatták a szavazók. Ezek után az a feladat – folytatta –, hogy az alapok lerakását követően felépítsék az új rendszert. „A mi dolgunk, hogy ezt az új rendszert tartalommal töltsük meg” – jelentette ki a politikus. Úgy vélekedett, semmilyen gyors, alkotmányos átrendezésre nem kell számítani.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje az 1990 után eltelt időszakot átmeneti időszaknak minősítette, amely végül az oligarchák rendszerébe torkollott. Ez utóbbi meghatározását azzal magyarázta, hogy a politikát gazdag üzleti csoportok vonták befolyásuk alá, s tagjait nem a közügyek, hanem magánérdekek vezették. Ehelyett a nemzeti együttműködés rendszerét építi ki majd az új kormány. Ebben tilos lesz a politikának a magánérdekről szólnia, az új hatalom közösségi kormányzást honosít meg.

„Vannak, akik féltik az országot a Fidesz kétharmadától, viszont e mögött az aggodalom mögött álszentség húzódik, ez pedig megrontja a demokráciát” – vélekedett. Szerinte azok aggodalmaskodnak, akiket nem zavart, hogy húsz éve még egypárti diktatúra volt, amelyet épp ők képviseltek. „Ki mint él, úgy ítél. Bátorság, elvtársak! – jelentette ki, s hozzátette: – A kormány megy, a demokrácia marad, nem engedjük meg, hogy az álszentség feleméssze a mindennapjainkat.”

A Fidesz 2005-ben indította útjára a Nemzeti Konzultációt, amelyet kormányra kerülve most folytatni kíván. Orbán Viktor elmondta, a nemzeti ügyek politikájának öt témakö­réhez – a közbiztonsághoz, a gazdaság talpra állításához, a szociális biztonság megteremtéséhez, az egészségügy megmentéséhez és a demokratikus normák helyreállításához – kapcsolódva nagyszabású rendezvényeket tartanak a következő két-három hétben. Az első nemzeti konzultációt, amely a közbiztonságról szól majd, Észak-Magyarországon rendezik. Arra a felvetésre, hogy tárgyalnak-e az IMF-fel, és felmerülhetnek-e újabb megszorítások, elmondta: a megszorításokkal, a „szocialista átokkal”, ezzel a „perverz léttel” szakítani kell. Hangsúlyozta, az IMF és az EU nem a főnökünk, ha ez így lenne, akkor az uniót ellenzőknek lenne igazuk. Hazánkat az oligarchikus berendezkedés tönkretette ugyan, viszont tárgyalni kell azokkal, akik az ország finanszírozását vállalják. „Viszont nem fogunk diktátumokat végighallgatni” – jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint egyébként a választáson az „adóforradalmat” is támogatták a szavazók, mert a mostani helyzetet azonnal meg kell változtatni, a mai adórendszer mellett a gazdaság megfullad. Kiemelte: nem maradhat fenn az a helyzet, hogy egy adóbevalláshoz adótanácsadókat kell fogadni. „Söralátét nagyságúnak kell lennie egy bevallásnak” – mondta. Szerinte ahhoz, hogy felvegyük a gazdasági versenyt a környező országokkal, be kell neveznünk a versengésbe, ennek pedig egyik módja az adórendszer átalakítása. A családi adózással kapcsolatban arról beszélt Orbán Viktor, hogy az új adórendszerbe a családi elem az idén még nem kerülhet be, erre legkorábban a jövő év januárjától lehet számítani. Sürgős adóügyi változtatásokra 2010-ben a pénzügyi helyzet megoldása, az adóelkerülés megakadályozása, illetve az adócsökkentés miatt van szükség. Az elképzelt ideális adórendszer tehát ebben az évben még nem jöhet létre.

A külföldiek földvásárlásáról szóló moratórium kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy magyar állampolgárok az ottani szabályozások miatt nem vásárolhatnak földet például Ausztriában vagy Franciaországban. Nem a moratórium, hanem a szigorú szabályozás miatt. Az új kormány a moratórium fenntartása mellett az osztrák és a francia mintát követi majd.

Share
comments
Találatok: 1903

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület