ATV: már morzsolódik az MSZP

Megjelent: 2010. máj. 04. kedd
Szili Katalin mozgalmának hívei kiváltak Nógrádban - tudósít a Hit Gyülekezetéhez közelálló médium, amely erős a nógrádi megyeszékhelyen.
2010. május 4. 14:58

Távolodni az MSZP-től: ez jelentheti a helyi szervezetek és képviselők túlélését és a baloldal megújulását egyaránt, kommentálta több MSZP-s prominens azt a hírt, hogy Balassagyarmaton kivált a szocialista frakcióból négy olyan képviselő, akik tagjai a Szövetség a Jövőért Mozgalomnak, és ezen a mozgalmi néven alapítottak új képviselőcsoportot. A szocialista pártban többen pártszakadástól tartanak.

Emlékeztetőül: a Szövetséget a Jövőért Szili Katalin volt házelnök hívta életre, hivatalosan nem az MSZP ellenében, hanem a baloldal társadalmasítása okán. Mindenesetre a mozgalom április 20-ai állásfoglalásában (az első választási forduló után) azt írta, hogy SZJM minden olyan folyamatot támogat, amely elősegíti a baloldal társadalmi hitelességének visszaszerzését, de nem vesz részt semminemű restaurációs kísérletben (magyarán a párt jelenlegi belső erőviszonyainak megőrzésében).

Szili Katalin az atv.hu-nak azt mondta, hogy örül ennek a lépésnek, szerinte az MSZP-ben mindenki az új baloldalról beszél, de az embereket nem lehet becsapni, a szocialista pártnak nem csak beszélnie, de változnia is kellene. Egyébként, magyarázta Szili, ez egy alulról jövő kezdeményezés volt, ő is csak hétfő este értesült róla. Szerinte ez egy egyértelmű értékválasztás, hiszen a Szövetség több mint az MSZP. Az új frakció egyik alapítója, Demus István csak annyit mondott, „hisszük, hogy ma már nem lehet kizárólag a hagyományos jobb- és baloldali választóvonalakból eredő régi prioritások alapján válaszokat keresni társadalmi bajainkra”.

A kevésbé ideológiához ragadtak ezt úgy magyarázzák, hogy Balassagyarmaton a szocialisták elkezdtek átzsilipelni a civilek közé, így építve új imázst. Forrásaink szerint ahogy közelednek az önkormányzati választások, úgy lehet egyre gyakoribb ez a jelenség, hiszen minél kevésbé kötődik valaki az MSZP-hez, helyben annál inkább látják benne az embert, és lesznek hajlandók rászavazni. Ráadásul sokan azt remélik, hogy azokban az önkormányzatokban, ahol még szocialista többség van, és időben átmennek félfüggetlenbe az MSZP-sek, ott könnyebb lesz együttműködni a civil jelöltekkel, sőt talán a Fidesszel is.

Ami a pártviszonyokat illeti, az alapszabály egy párt mellett működő mozgalomról semmit nem mond, így arról sem, hogy egy ilyen mozgalom tagjai alakíthatnak-e frakciót, és az a pártfegyelem megsértésének, netán szakadásnak minősül-e. Mindenesetre a pártban egyesek szakadási kísérletnek értékelik az SZJM lépését, más forrásaink szerint viszont csak akkor kell aggódnia a szocialista pártnak, ha egyszerre négy-öt városban esne meg ilyesmi, hiszen akkor már azt lehetne mondani, hogy országos az MSZP-től való távolodási igény.

Gondola, atv.hu nyomán
Share
comments
Találatok: 1837

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület