TRANSYLMANIA zenekar, avagy Erdély szívdobbanása

Megjelent: 2010. máj. 11. kedd

 

Transylmania: egy zenekar a forrás vidékéről,Erdély szívéből,székelyföldről,őrzők a Kárpátok gerincén, a Hargita hegyei között, ahol még tiszták a folyók, az erdők, ahol még igazak, őszínték a szavak, s szívből jönnek. Apáink-anyáink tudását hozzák magukkal, s elfeledni látszódó múltunk tükörcseppjei villannak szemünk elé, ahogy hallgatjuk zenéjüket,s értjük szövegeik gondolatát.

Cseresznyés Szilamér 2002-ben hozta életre az együttest, hogy megmaradjon mindaz, amit gyermekként láttak,hallottak, tanultak szüleiktől, nagyszüleiktől,őseiktől. Kezdetben verseket zenésítettek meg, s az elődök dalait énekelték, majd saját dalok is születtek. 2004-ben jelenik meg első lemezük "Legyen úgy, mint régen volt" címmel. A szülőföldhöz, a hazához, a múlt örökségéhez való ragaszkodás ez. Ragaszkodás egy tisztább világhoz, amely mai korunkban elveszni látszik...  "

Ha behunyt szemmel hallgatjuk zenéjüket, magunk előtt láthatjuk Erdély mesebeli világát, a hegyeket, völgyeket, patakokat, a székelykaput, amely szeretettel, "Isten hozott, testvér" felirattal nyitva áll felénk, s a kapu másik oldalán pedig ott találjuk a székely embereket, magyar testvéreinket, akik számára mindenük az otthonuk, mint ahogy ez el is hangzik a Transylmania Kapufelirat című számában: "Házad bárhol lehet,de hazád csak itthon".

Transylmania zenéje hallgatása során nem csak azzal szembesülünk, hogy ebben a zenében tűz van, élet van, hanem hogy nekünk és rólunk szól, hiszen zenéjükkel mindig is azon voltak, hogy a régi magyar értékeinket sosem feljetsük el, hanem őrízzük meg, vessük össze mai modern korunkkal, s ápoljuk azt,s gyermekeinknek adjuk tovább.

 

Share
comments
Találatok: 1841

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület