SAJTÓNYILATKOZAT

Megjelent: 2010. november 09. kedd

 







Takarékoskodás és szigor a lakáságazatban is

 

A kiskunfélegyházi képviselőtestület az október 28-i ülésén egyhangúlag támogatta a Városüzemeltetési és Lakásgazdálkodási Bizottságnak az önkormányzati lakások bérletével és elidegenítésével kapcsolatos javaslatát, aminek köszönhetően évente kb.5.000.000.-Ft marad az önkormányzat kasszájában.

 

Az önkormányzati lakásgazdálkodás kereteit a lakástörvény állapítja meg, amely kötelezővé teszi a bérbeadó önkormányzat részére pénzbeli térítés fizetését a lakását visszaadó bérlőknek. Ennek mértékét viszont az önkormányzat állapítja meg, ezért a szakbizottság a takarékosság és a társadalmi igazságosság jegyében már az első ülésén tárgyalta a pénzbeli térítések összegének csökkentésére vonatkozó javaslatot. Az eddigi gyakorlat szerint a lakását visszaadó bérlő az éves lakbér ötszörösét kapta térítésként, miközben hosszú évtizedekig éltek a biztos lakhatást biztosító és a piaci áraknál olcsóbb bérleti díjú önkormányzati bérlakásokban, vagyis évtizedekig igen jelentős kedvezményben részesültek. Ezt a visszás helyzetet tette most helyére a képviselőtestület azzal a döntésével, hogy a pénzbeli térítés mértékét a visszaadott lakás havi lakbérének háromszorosában állapította meg, miközben a döntésnek köszönhetően évente megközelítőleg 5m Ft marad meg a lakásgazdálkodási ágazat kiadásainak finanszírozására.

 

 

Az 1993. évi LXXVIII. törvény (Lakástörvény) 23.§.(3)-(4) bekezdése értelmében a felek az önkormányzati lakásra kötött szerződést közös megegyezéssel úgy is megszüntethetik, hogy a bérbeadó a bérlőnek másik lakást ad bérbe, vagy pénzbeli térítést fizet. Ennek szabályait önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

 

Ezzel a jogszabályi hellyel a törvényalkotó lehetővé tette, hogy az önkormányzatok az anyagi lehetőségei tükrében pénzbeli térítést adjanak azoknak a bérlőknek, akik bérleményüket visszaadják a bérleti szerződés lejárta előtt vagy határozatlan idejű szerződéssel rendelkeznek. Amennyiben az önkormányzat jó anyagi kondíciókat tud ajánlani, akkor elképzelhető, hogy többen adják vissza a lakásukat, ezáltal több lakás hasznosítása történhet meg.  

 

Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítésének szabályairól szóló 4/2008. (II.14.) rendelet 27.§-a szabályozza a lakásbérleti jogviszony megszűnésekor adható pénzbeli térítés összegét, amely az elmúlt években már többször is módosításra került az önkormányzat pénzügyi lehetőségeivel összhangban. Az eddigi rendelkezés a visszaadott lakás éves lakbére legfeljebb ötszörösének megfelelő összegű pénzbeli térítés fizetését írta elő. A szakbizottság a takarékosság és a társadalmi igazságosság jegyében tárgyalta a pénzbeli térítések összegének csökkentésére vonatkozó javaslatot, és a pénzbeli térítés mértékét a visszaadott lakás havi lakbérének háromszorosában állapította meg.

 

Bense Zoltán Városüzemeltetési és Lakásgazdálkodási Bizottság Elnök

 

Kiskunfélegyháza,2010.november 09-én

 

 

 

Share
comments
Találatok: 2365

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület