Hulló vakolat okoz riadalmat

Megjelent: 2011. október 04. kedd





















2011. október 3.

Vajda Piroska baon.hu

 FÉLEGYHÁZA | Félve, felfelé tekintgetve mennek el a gyalogosok a volt kommendáns hivatal épülete mellett Kiskunfélegyházán. Az óvatosságra az életveszélyes épület homlokzatáról hulló méretes vakolat és stukkódarabok adnak okot.

 

Az egykori Molnár Imre-ház 1907-ben épült és a huszadik század első felében a város legszebb épületei közé tartozott. Állítólag a tönkrement – és mára életveszélyessé vált – épület városképi jellege miatt fokozott védelem alatt áll. De csak papíron.

Homlokzatáról időnként kisebb-nagyobb darabokban hull a vakolat. Csak a szerencsén múlott, hogy eddig még nem történt baleset. Naponta több száz iskolába, munkába igyekvő vagy hazafelé tartó járókelő halad el mellette. A közeli gyermekorvosi rendelőbe tartó anyukák is óvatosan, a járda szélén vezetik gyermekeiket, közben félve tekintgetnek felfelé, hogy időben elugorhassanak, ha netán leválik egy méretesebb vakolatdarab.

Az egykor impozáns épületet a második világháború után a honvédség kapta meg átmeneti jelleggel. Végül évtizedekig működött benne a helyőrség úgynevezett kommendáns hivatala. A Bem József Laktanya megszűnésekor a hivatal is okafogyottá vált, ezért bezárták. Az épület földszintjén működő óvoda „túlélte” a hivatalt, végül három éve – gazdasági okokra hivatkozva – elköltöztette az önkormányzat. A lakók nélküli ház mára szégyenfoltja lett a városnak.

Az önkormányzat tíz éve próbálja megszerezni a pusztuló épületet a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től. Legutóbb idén tavasszal próbálkoztak, de ez is, mint az eddigiek, kudarccal végződtek. Közben a város többször felszólította a társaságot az életveszély azonnali megszüntetésére, ám a vagyonkezelő nem sieti el a dolgot – tájékoztatta lapunkat Albrecht László, a polgármesteri hivatal műszaki csoportjának vezetője.

Az önkormányzat azonban kitart. Dr. Faragó Pétertől, a polgármesteri hivatal vagyonhasznosítási csoportvezetőjétől megtudtuk: a képviselő-testület úgy döntött, amennyiben sikerül megszerezniük az épületet, ifjúsági garzonlakásokat alakítanak ki benne. Addig viszont a balesetek elkerülése céljából a költségvetési üzem dolgozói elvégzik a legszükségesebb javítási munkákat. Eddig már több százezer forintot költöttek az állami ingatlanra.

 

Share
comments
Találatok: 2214

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület