Gyarmati Menyhért válaszolt Kollár László kérdéseire

Megjelent: 2011. október 26. szerda

KIS-KUNSÁG

2011. október 26. 12:52

Kollár László képviselő juttatta el szerkesztőségünkhöz azt a levelet, amely az ő kérdéseit, és a Kiskunfélegyházi Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatójának, Gyarmati Menyhértnek a válaszait tartalmazza. A dokumentumot változtatás nélkül tesszük közzé.

Tárgy: Képviselői kérdésekre nyújtott válasz

Kollár László képviselő úr részére

Tisztelt Kollár László képviselő úr!

Köszönöm megtisztelő érdeklődését. Őszintén remélem, hogy kérdéseire adott válaszaim kielégítik a Vagyonkezelő ZRt. munkájával kapcsolatos érdeklődését.

1.)        Hol tart az igazgatótanács és a felügyelőbizottság SZMSZ-nek kidolgozása, mikor lesz nyilvános ez a szabályozás? Véleményem szerint e nélkül érdemi munkát nem végezhetnek, mivel ez a szabályzat adja meg a működés kereteit, hatásköröket, feladatokat, kötelességeket.

Valóban a Szervezeti Működési Szabályzat határozza meg bármely gazdasági szervezet tevékenységi, működési kereteit nevéhez illően.

A Vagyonkezelő és a Felügyelő Bizottság Szervezeti Működési Szabályzatán az utolsó pontosításokat végezzük. A Vagyonkezelő Szervezeti Működési Szabályzata a Polgármester Úr elfogadó jóváhagyását követően kerül nyilvánosságra. Ez valószínűleg két héten belül megtörténik.

2.)        Hol tart a város ingatlan portfoliójának felmérése, elkészítése? Ez a dokumentum szintén alapvető a további érdemleges munkavégzéshez.

3.)        Az Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. szeptember 15-én vagyonkezelői jogot létesített, és azt egy Megállapodás keretén belül átruházta a Vagyonkezelőre. A vagyonkezelői jog létesítésével a Tulajdonos nemcsak bővíteni és erősíteni kívánta a közszolgálati feladatellátás feltételeit, hanem fel kívánta gyorsítani a Vagyonkezelőre épülő strukturált vagyongazdálkodás kialakítását, egyben az üzemgazdasági elvekre épülő önkormányzati gazdálkodás eszköz- és feltételrendszerének bevezetését.

A vagyonkezelői Megállapodás aláírását követően, amelyre a ZRt. készen áll, a Vagyonkezelő haladéktalanul hozzálát a város ingatlan-portfoliójának felméréséhez, különös tekintettel az ingatlanállományt érintő fenntartási, állagmegóvási és korszerűsítési gyakorlatra.

4.) Mivel a város anyagi helyzete Ön számára is ismert, legfontosabb számunkra a bevétel növelő illetve kiadáscsökkentő lehetőségek felkutatása, kiaknázása, ebben úgy gondolom egyetértünk. Ezen a téren milyen erőfeszítéseket tettek, például a zöldvagyon hasznosítással remélt milliárdokból mennyit tudunk a közeljövőben realizálni?

Igen, számomra is ismert a város anyagi helyzete. A ZRt. tevékenységeinek prioritását éppen ezért ez határozza meg. Valószínűleg tudomására jutott, hogy a ZRt. és a vele együttdolgozó szakértők munkája nyomán az Önkormányzat közel 700 millió Ft-os takarékossági csomagot dolgozott ki, egyben eleget téve a város szerződéses kötelezettségeinek.

Természetesen a zöldvagyon gazdálkodással is foglalkozunk, mégpedig attól kezdve, hogy felállításra kerül a strukturált vagyongazdálkodási rendszer (Vagyonkezelő és az irányítása alá tartozó nem költségvetési rendben működő gazdasági szervezetek). Ehhez természetesen kérem a képviselő urak - köztük az Ön - támogatását is.

A zöldvagyon hasznosításból származó „milliárdok" kapcsán konkrétan a következőket tudom mondani:

a)         az úgynevezett „kvótakereskedelemben" való részvétel számos jogszabályi feltételhez kötött

•          erre csak gazdasági társaság jogosult (pl. a Vagyonkezelő) önkormányzat nem;

•          a jogosult szervezetnek regisztráltatni kell magát az erre előírt nemzetközi ügynökségnél;

•          a hasznosítandó zöld vagyont (többnyire C02 kibocsátás megakadályozására szolgáló egységnyi terméket) minősíteni kell ugyancsak az erre hivatott nemzetközi szervezetnél;

•          a regisztrált szervezet a minősített kvótával korlátozások nélkül kereskedhet az erre kijelölt nemzetközi tőzsdéken.

b)         a nyilvános kvótaárfolyamokat figyelembe véve (ez jelenleg az ETS rendszerén belül az EUA spot 10,21 €) Kiskunfélegyháza városának megközelítőleg 330.000 tonna CO2 kibocsátásra feljogosító egységgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy legalább 1 milliárd Ft bevételre szert tegyen (csupán összehasonlításképpen: 6 MW elektromos áram geotermikus erőművel történő előállításával maximum évi 16.000 tonna CO2 kibocsátáscsökkentés érhető el) - erre még valószínűleg várni kell egy keveset;

c)         a kvótakereskedelemmel szerzett „milliárdokat" jogszabályi feltételek alapján csak zöldberuházásokra lehet visszaforgatni.

5.)        Pletykaszinten felröppent, hogy az amúgy nyereséggel üzemelő, közfeladatot ellátó egységek privatizációra, kiszervezésre kerülnek, gondolok a temetkezésre. Mi igaz ezekből a hírekből?

Gondolom nem ez az első pletyka, amivel Ön is találkozott és még feltehetően találkozni fog. Pletykákkal nem tisztem foglalkozni, mert ennek soha nem érnék a végére.

Kérdésére válaszolva, a ZRt. a tulajdonosi (Képviselő-testület) döntésnek megfelelően nem foglalkozik privatizációs tevékenységgel, nyereséggel üzemelő közfeladatot ellátó egységek privatizációjával pedig semmiképpen sem.

A Vagyonkezelő az önkormányzati tulajdonú, nem költségvetési rendben működő gazdasági szervezetek tőkevonzó képességének növelésével, továbbá új és többletbevételi források kialakítására is alkalmas gazdasági tevékenységek kialakításával foglalkozik, ezzel is bővítve az Önkormányzat stratégiai- és pénzügyi mozgásterét.

 

Kifejezetten a temetkezés kapcsán meg kell jegyeznem, hogy az nem tartozik a közszolgálati feladatellátás körébe. Közszolgálati feladatként az Ötv. csupán a temető - ezen belül a ravatalozó - fenntartását határozza meg, ez pedig sajnálatos módon még sohasem volt nyereséggel üzemelő közfeladatot ellátó egység. (A temetési szolgáltatás már talán igen, ám az viszont nem közfeladat.)

6.)        Legutóbbi találkozásunkkor Friedmann úrhoz intézett kérdéseim között szerepelt a Vagyonkezelő üzemelési székhelyeként kiválasztott Innovációs Központi helyszín. Tapasztalatom szerint azóta beköltöztek az intézménybe, melynek költsége szintén az Önkormányzatot fogja terhelni. Miért nem választottak olyan másik ingatlant, melyet a városnak muszáj fűteni és bőven van üres helyiség? Gondolok a volt zeneiskola épületére például.

Igen, megkezdtük az Innovációs Központba a beköltözést. Úgy vélem, az Innovációs Központ megfelelő működési környezet egy felelősen gazdálkodó szervezet számára, amely kiemelt helyen kezeli az innovációs kezdeményezéseket.

7.)        Első megbeszéléseinken nagy hangsúlyt fektetett az innovációk helyi megvalósítására szervezett projektekre. Ez a szegmens mennyire haladt előre, van-e már konkrét egyeztetés valamely befektetőkkel, szabadalom tulajdonossal.

Az innovációk kezelése, gazdasági hasznosítása kiemelt feladat a Vagyonkezelő számára. Bizonyára értesült róla,- hogy csak egy projektet említsek - kialakításra került „saját" innovációként a „MobilMed", mobil egészségügyi ellátórendszer. A modellt kedvezően fogadta az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő ZRt., és ezt szeptember 26-án keltezett levelében meg is erősítette. A projekt megvalósítását előkészítő, egyeztető tárgyalások folyamatban vannak.

Az eredményről természetesen Önt, a Képviselő-testületet, valamint az Önkormányzat érdekelt feleit tájékoztatni fogom.

Munkámhoz a siker és egészség kívánságait tisztelettel köszönöm, és viszont kívánom. Kiskunfélegyháza, 2011. október 17.

Üdvözlettel

Gyarmati Menyhért elnök-vezérigazgató

 

Share
comments
Találatok: 3155

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület