Repülőtéri események Félegyházán

Megjelent: 2011. október 30. vasárnap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radiátorokat loptak a reptérről

2011, március 7 - 18:13 |  Hájas Sándor

Ellopták a radiátorokat a félegyházi repülőtér főépületéből. Az esetet az elmúlt héten a repülős és ejtőernyős klub elnöke vette észre és jelentette a rendőrségen. Az eset kapcsán kiderült, hogy az egyik kazánt is széttörték ismeretlen tettesek. (2011. 03. 07.)

Elképedve vette észre csütörtökön Rácz Szabó Mihály, hogy a reptér főépületéből  közel harminc radiátor eltűnt. Először arra gondolt, hogy tudta nélkül, felújításra vitték el a fűtőtesteket. Érdeklődésére azonban kiderült, hogy sem a tulajdonos önkormányzat, sem a repteret üzemeltető Kft. vezetője nem tud semmit az ügyről. Ezek után a rendőrségen tett feljelentést. Az üggyel kapcsolatosan a repülős és ejtőernyős klub vezetője azt is elmondta, régóta szeretnék megkapni az üzemeltetés jogát. Véleménye szerint, ha ez megtörténne, a reptér gondos kezekbe kerülne és nem fordulnának elő ehhez hasonló lopások, rongálások.
A feljelentést követően a rendőrség megkezdte a nyomozást az ismeretlen elkövető felderítésére.

Reptéri nyomozás az üzemanyag tároló ügyében

2011, október 14 - 17:34 |  Gubu Zoltán

 

Eltűnt az üzemanyagot tároló mobil tartály a félegyházi repülőtérről. Egyebek mellett ezzel a problémával kereste meg televíziónkat a városi Repülős és Ejtőernyős Klub. Váradi Ákos, a Kiskun Szabadidő és Sport Kft. ügyvezetője az önkormányzati újságban megjelenő közleményében jogszerű eljárásra hivatkozik, a Kft. ugyanis elszállítatta az üzemanyag tárolót. A Repülős és Ejtőernyős Klub tagjai az üzemanyagtartály eltűnése ügyében feljelentést tettek a rendőrségen..

A napokban észlelték a Repülős és Ejtőernyős Klub tagjai, hogy a félegyházi repülőtérről eltűnt az üzemanyag tároló tartály. Rácz Szabó Mihály, a klub elnöke elmondta, a konténer a saját tulajdonuk, ami a 80-as évek elején került a reptérre a Magyar Honvédség jóvoltából. A tartály a rendszerváltás után is itt maradt, de csak mostanáig. Rácz Szabó Mihály szerint a 10 ezer literes, szabványos tábori konténer a reptér működéséhez elengedhetetlen, mert csak ebből tankolhatják meg a nagyobb repülőgépeket. Az üzemanyag tároló eltűnését a klubtagok szerdán a rendőrség felé is jelezték és reménykednek a konténer visszaszerzésében. Apró András, a Repülős és Ejtőernyős Klub szakosztályvezetője elmondta, Váradi Ákos, a Kiskun Szabadidő és Sport Kft. ügyvezetője azt közölte vele, hogy a lehető leggyorsabban visszaadják a klubnak a tartályt. A szakosztályvezető hozzátette, tudomása szerint a konténer elszállításához Bajáról hozatták a trélert. A klub tagjai emellett azt is sérelmezik, hogy nem vehettek részt a reptér szakmai bejárásán, így a megkérdezésük nélkül intézkedtek a reptér pályájának átalakításában. Apró András hozzátette, a gumilapok és a szegélyjelek felszedésével a repteret fizikailag használhatatlanná tették és a pálya szűkítésével csak a sárkányrepülők felszállására és fogadására lesz majd alkalmas. A szakosztályvezető egyebek mellett Váradi Ákosnak az önkormányzati újságban megjelent közleményére is reagált és cáfolja azt az állítást, miszerint a légügyi hatóság követelte az üzemanyag tároló eltávolítását, valamint, hogy a repteret használók két éven át tagadták a tartály birtoklását. A tartály ugyanis elmondása szerint, használaton kívüli állapotban, maradhatott volna a reptéren. A tároló Apró András információi szerint újonnan hat millió forintba kerül, ezért használtan is jelentős értékkel bír. Az ügy kapcsán kerestük Michna Ottót, a reptér szakmai vezetőjét, de adásunkig nem tudtuk elérni. A jövő héten ismét megkeressük kérdéseinkkel.

 

Váradi Ákos közleménye a reptéri nyomozás ügyében

2011, október 21 - 17:29 |  Kontra György

A Kiskun Krónika eddig két ízben foglalkozott a félegyházi reptérről eltűnt vagy elszállított üzemanyagtartály ügyével. Először október 14-én, majd október 20-án, amikor is arról számoltunk be, hogy a „Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki október 11-e és október 14-e között a kiskunfélegyházi repülőtérről ellopott egy zárt rendszerű, konténerbe épített, 10 köbméteres mobil benzinkutat.”

Ezt követően juttatta el szerkesztőségünkhöz a Kiskun Szabadidő és Sport Kft. ügyvezetője az alábbi közleményt:

„Közlemény

Nem lopták el a repülőtérről az üzemanyag-tárolót!
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának 2011. szeptember 1. napján történt reptéri szemléje során felvett jegyzőkönyv és a jegyzőkönyv alapján kiadott 2011. szeptember 13. napján keltezett, LR/RK/NS/B/1404/1/2011 iktatószámú határozata alapján az üzemeltető kötelezve lett az üzemanyag-tároló repülőtérről történő eltávolítására.
Az üzemeltető írásban kereste meg a repülőteret használókat, hogy gondoskodjanak az üzemanyag-tároló elszállításáról, nyolc napos határidővel, úgy, hogy annak hitelt érdemlően igazolják a tulajdonjogát, tette ezt azért is, hogy elkerülje az egyesületen belüli, szakosztályok közötti esetleges jogvitákat. A megadott határidőig az üzemeltetőt egyetlen repülőteret használó sem kereste meg az üzemanyag-tároló elszállításával kapcsolatban.
A Légügyi Hivatal határozatában szereplő 2011. október 15. napját megjelölő teljesítési határidőt szem előtt tartva az üzemeltető az üzemanyag-tárolót október 11. napján dokumentumokkal igazolva elszállíttatta, letárolta.

Váradi Ákos
Ügyvezető
Kiskun Szabadidő és Sport Kft.”

A Trió Televízió a reptér körüli történések ügyében már számtalanszor kereste Váradi Ákost, a Kiskun Szabadidő és Sport Kft. ügyvezetőjét, felkínálva a megszólalás lehetőségét. Megkereséseink azonban többnyire válasz nélkül maradtak. A mai napon e-mailben ismét kerestük, hogy az üzemanyagtartály feltételezett eltűnésén túl a Légügyi Hivatal által felsorolt hiányosságok, illetve azok megszüntetése érdekében eddig tett intézkedések kapcsán is fejtse ki álláspontját egy interjú keretében. Bízunk abban, hogy a Kiskun Szabadidő és Sport Kft. ügyvezetője nem utasítja vissza a lehetőséget, hogy a Trió Televízión keresztül is tájékoztathassa a repülőtér sorsáért aggódó félegyháziakat az üzemeltetési engedély újbóli megadása érdekében tett erőfeszítésekről.

Továbbra sem használhatják a repteret

2011. október 18. 18:32 , Legutóbb frissítve: 2011. október 19. 07:32 Vajda Piroska

KISKUNFÉLEGYHÁZA | Továbbra sem használhatják a félegyházi repülőteret az ott működő egyesületek és klubok. A repülést még szeptemberben tiltotta meg a légügyi hatóság. A városi Repülő és Ejtőernyős Klub pedig feljelentést tett a rendőrségen, mert eltűnt a repülőtérről az üzemanyagot tároló mobil tartály.

Mint arról korábban beszámoltunk, a légügyi hatóság szeptemberben előre bejelentett ellenőrzést tartott a félegyházi reptéren, melynek során több súlyosabb hibát is feltárt, ezért felfüggesztette a repülést Kiskunfélegyházán. A szokásos éves ellenőrzés során azt vizsgálták, hogy a repülőtér műszaki feltételei megfelelnek-e a repülésbiztonsági követelményeknek.

A légügyi hivatal szakemberei megállapították: a füves futópálya felülete rendkívül egyenetlen, határvonalai sincsenek pontosan kijelölve, illetve használhatatlan állapotban találták a szélirányt jelző szélzsákot is. A Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye szerint a repülőtér nem felel meg a minimális biztonsági követelményeknek, ezért onnan fel- és leszállni csak nagy kockázattal lehet. A szakemberek úgy döntöttek, a hiányosságok megszüntetéséig tilos a repülés a félegyházi reptéren.

Szeptember óta viszont tovább bonyolódott a helyzet. Michna Ottó, a reptér vezetője azt állítja, mindent megtesznek, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a biztonságos repüléshez, míg Apró András, a Repülő és Ejtőernyős Klub szakosztályvezetője szerint, egyetlen fillért sem költenek a helyreállításra. Sőt, az üzemanyag tárolót is ellopták, amely a reptér működtetéséhez elengedhetetlen, ezért feljelentést tettek a félegyházi rendőrkapitányságon. Azt is elmondta, ha nem indul nyomozás az ügyben, akkor az ügyészséghez fordulnak.

A szakosztályvezetőtől megtudtuk, a tartály újonnan, mintegy 6 millió forintba, annak engedélyeztetése pedig további 2 millió forintba kerül. Ugyanakkor felújítása 1,5  millió forintból megoldható lett volna.
Ezzel szemben Michna Ottó azt állítja, nem történt bűncselekmény. Az üzemanyagtartályt hatósági kérésre, baleset megelőzés miatt szállítatták el. A klub tagjai bármikor visszakaphatják. Hozzátette, október 15-én járt le a hiányosságok pótlásának határideje. Úgy látja, sikerült teljesíteniük a légügyi hatóság által előírt biztonsági követelményeket. Reméli, ez a napokban várható szemlén is bebizonyosodik majd.

A szakosztályvezető véleménye szerint, a leszálló pályát egyáltalán nem tették rendbe, sőt inkább leszűkítették annak területét, ellehetetlenítve ezzel a további repülést. A reptér vezetője viszont arról tájékoztatta lapunkat, a légügyi törvény közelmúltban történt változásai miatt csökkentették a leszállópálya területét, de szerinte a repülőtér, így is minden repülő le- és felszállására alkalmas.

 

 

 

Share
comments
Találatok: 4157

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület