Bense Zoltán sajtónyilatkozata a Zrt.fórumán elhangzottakra vonatkozóan

Megjelent: 2011. november 24. csütörtök

 

 

 

 

 

 

 

Bense Zoltán sajtónyilatkozata

Nyílt levél Kissné Kovács Ilona a Kiskunfélegyházi Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósági tagjához!

 

Mint ahogyan biztosan tudja, Bense Zoltán képviselő több képviselőtársával együtt nem szavazta meg a Zrt-t létrehozását.(10/2011.kt.h.)

Bense Zoltán egyben aggályát fejezte ki, hogy szerinte törvénytelen az, hogy képviselő tiszteletdíjat vesz fel képviselősége mellett, illetve felmerülhet az összeférhetetlenség esete is. (2000.XCVI.törvény 5.§.h. és a Legfelsőbb Bíróság BH2003.382.sz. eseti döntése Ksztv.8.§(2))

Ezt az aggályomat belső levelezés formájában hetekkel ezelőtt megírtam a képviselőknek, majd miután érdemi válasz nem érkezett, eljuttattam a jegyzőhöz is. A jegyző továbbította a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal elé és állásfoglalást kért. Ebben a Kormányhivatal azóta megállapította az összeférhetetlenséget.

 

Milyen időhúzásról és károkozásról beszélt ön, Kissné Kovács Ilona az én esetembenvagyonkezelő zrt. fórumán 2011.november 8-án?

„Kissné Kovács Ilona, a vagyonkezelő igazgatóságának tagja még név szerint is megemlítette a kételyt először megfogalmazó Bense Zoltán képviselőt, utalva arra, hogy milliós károkat okoz az időhúzással, amiért előfordulhat, hogy anyagilag is felelnie kell majd. „

(kis-kunsag.hu)

Ezzel szemben a Kormányhivatal állásfoglalása ( Ügyiratszám:K01/5122-1/2011.) alátámasztotta Bense képviselő aggályait és megállapította a törvénytelenséget, kimondta az érintett képviselők esetében az összeférhetetlenséget.

Tehát Bense Zoltán a törvényeknek megfelelően járt el,amikor aggályait elmondta.

 

Az alábbiakban részletet olvashatnak Kissné Kovács Ilona a Kiskunfélegyházi Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósági tagjának nagy nyilvánosság előtt elmondott beszédéből, melyben üzent Bense Zoltánnak és egyben fenyegetést tett az önkormányzati képviselőnek.

 

Kissné Kovács Ilona:

„Na most egy nagyon komoly problémánk van,az idő…

Ugyanis miről van szó Hölgyeim és Uraim? Ne felejtsük el, hogy minden egyes hónappal,nem évvel,minden egyes hónappal olyan milliókat dobunk ki az ablakon,amik már rég befolyhattak volna a Zrt. kasszájába!

Én most nem azért üzenek innen Bense Zoltán képviselő úrnak, mert egyébként én nem mernék vele elbeszélgetni. De ahelyett, hogy a Felügyelő Bizottságok tagjainak a zsebében turkál, ahelyett,hogy mondjuk konkrétan ezt a négy jogszabályt elolvasta volna,összesen 1-1 sor vonatkozik rá, akkor tisztában lenne vele,hogy egy szándékos időhúzás az,amit csinál.

Tehát azért tegyük tisztába, hogy a szándékos időhúzással ki, mekkora kárt okoz ennek a városnak!? Tehát hogyha Önök, egyébként kollektív, azt mondja, hogy megértette és teljesen rendben van, de aktív részese ennek a szándékos időhúzásnak, akkor azért a végelszámolásnál, és az nem biztos ugye, hogy a Jóisten előtt lesz, akkor azért ennek lehet,hogy következményei lesznek…”

 

 

Bense Zoltán válasza

 

Kedves Kissné Kovács Ilona. Úgy tűnik, hogy Bense Zoltán, a Jegyző, a Kormányhivatal, sőt a Legfelsőbb Bíróság is elolvasta a jogszabályt és egyformán értelmezik azt. A jelenlegi helyzet alapján esetleg talán Ön és a Zrt. jogásza hagyhatott ki pár sort a törvény olvasásakor.

Hogy én turkálok a Felügyelő Bizottság tagjainak zsebében? Biztosan Ön „elfelejtette”,hogy Kiskunfélegyháza Városa 5 millió Forint. alaptőke fedezetet adott az induláshoz. Erről a pénzről beszélek, azaz a város pénzéről. Tehát a város pénzét kértem eddig számon, amit Ön annyira emleget. A város bármelyik polgára megteheti ezt bármikor! Engem pedig az esküm erre kötelez.

A Zrt. információim szerint érdemi munkát nemigen végezhetett, tehát ha ez így van, abban az esetben mire fel voltak kifizetések,ha voltak?

Mivel a FEB tagjai önkormányzati képviselők, így összeférhetetlenség áll fel, amire többször felhívtam a figyelmet.

Gondolom azt pedig Ön is nagyon jól tudja, hogy „termelés” nem volt, tehát felélték azt az 5 millió forintot, melyet a város finanszírozott a Zrt. megalakításához. Ha viszont ez nem így van, akkor az örvendetes, mert megvan a város pénze. A Zrt.-nek pedig eleve kötelező elszámolása, azaz beszámolási kötelezettsége van,amit a kérésemre sem teljesített még a mai napig sem, hozzáteszem teljesen jogellenesen.

 

Jobb,ha tudja a következőket:

A Vagyonkezelő Zrt. működésére jelenlegi állapotban semmilyen kihatással nincs, hogy a törvénytelenül megválasztott (azóta egy képviselő már lemondott) felügyelőbizottsági tagok összeférhetetlenek, mivel a vonatkozó jogszabályok szerint ők most dönthetnének úgy is, hogy megtartják a FEB tagságukat, viszont lemondanak az önkormányzati képviselőségükről. Nyilván nem ezt teszik, de a lehetőségük megvan, sőt még ülésezhetnének is, hiszen a döntésük meghozatalára 30 napjuk van a tudomásszerzéstől.

(Ezt a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal is leírta.).

Ha lemondanának, mint FEB tagok, akkor sem történne különösebben semmi, mert a testület a következő ülésén, vagy akár rendkívüli ülésen is pótolhatja a személyüket, ha akarja.

Tehát sem a jegyző, sem Bense Zoltán képviselő nem tartozik semminemű anyagi felelősséggel, hiszen kár senkit sem ért, ugyanis nem azért áll a vagyonelemek átadásáról szóló megállapodás aláírása, mert összeférhetetlenek a FEB tagok, hanem azért mert a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal az előzetes megállapodáshoz fűzött szakmai figyelemfelhívást.

Gondolom azért nem tett törvényességi észrevételt, mert az akkori testületi határozatban,

a képviselők döntöttek úgy, hogy ez még egy előzetes határozat, amely majd akkor lép hatályba, ha a vagyonelemekről szóló mellékletről szavaz a testület.

Időközben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal jelezte, hogy az előzetes határozat is több pontban aggályos. Tehát a jegyző a törvényeknek megfelelően járt el.

Egyébként megjegyzendő, hogy az előterjesztést Kapus Krisztián polgármesternek kell előterjeszteni, nem pedig a jegyzőnek. A probléma ott van, hogy a polgármester talán helyesen, inkább úgy mondom,hogy ebben az esetben bölcsen ezt nem teszi meg, nyilvánvalóan „kivár”, mert tudja, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal úgyis törvényességi észrevételt tenne rá.

 

Bense Zoltán képviselő

Kiskunfélegyháza,2011.november 24.

Share
comments
Találatok: 2078

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület