Návay Lajos emlékére

Megjelent: 2013. október 02. szerda Írta: Bense Zoltán

 

Návay Lajos ( szül.Földeák,1870.09.18.- + Kiskunfélegyháza,1919.04.29.) liberális politikus, országgyűlési képviselő, a képviselőháznak előbb másod, majd első alelnöke, végül rövid ideig elnöke. Ősei a törökök kiűzése óta jelentős befolyással voltak Csanád megye történelmére. Főjegyzői tevékenysége alatt különös gondot fordított a gazdasági munkások sorsának javítására. 1905-től 1918-ig országgyűlési képviselő. Wekerle Sándor miniszterelnök 1918. szeptember 30-án lemondott, helyére IV. Károly király új miniszterelnököt keresett. Gondolt Návay Lajosra is ám ő az ajánlatot nem fogadta el. Helyette Hadik János lett kijelölt miniszterelnök. Hadik megnyerte Návayt belügyminiszterének, a kormány beiktatására azonban sohasem kerülhetett sor, mert elsodorta őket az őszirózsás forradalom.

A Magyarországi Tanácsköztársaság fennállása során, 1919. április 26-án a szerb és francia megszállás elől menekülő vörösök túszokat vittek magukkal Makó város polgárai közül. Egyidejűleg Szamuely Tibor büntető hadjáratként különvonattal utazott Makóra, hogy elégtételt vegyen az április 23-án meggyilkolt Vásárhelyi Kálmán népbiztosért. A földeáki direktórium Návayt is elhurcoltatta. Április 29-én gyilkolták meg a kiskunfélegyházi pályaudvaron unokabátyjával, Návay Ivánnal és Szentes városának főjegyzőjével, Kiss Bélával együtt.

 

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának vizuális művészetek kollégiuma nyílt pályázati kiírására az előzetes egyeztetéseket követően pályázatot kívánunk benyújtani kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri szobor-emlékmű létrehozására, mely az adott település közterén a település kulturális jelenét erősíti, a település jelentőségét erősíti

Egy pályázó maximum 5 millió forint támogatásban részesülhet, a támogatás vissza nem térítendő, és a támogatás összege a pályázat teljes költségvetésének 70%-a lehet. A támogatási összeg feletti önrész nyertes pályázat esetén Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának 2014 évi költségvetését terheli.

A pályázat beadási határideje 2013. szeptember 30.

Az emlékoszlop szoborral, mely angyalt ábrázol töviskoszorúval a kezében, Dr. Návay Lajos tiszteletére készülne, és foglalná el méltó régi helyét Kiskunfélegyháza gyönyörű platánfás főutcájának tengelyén a Vasútállomás előtti téren.

1929 június 26-án itt állított és ünnepélyes külsőségek között felavatott szobor-emlékművet 1945 tavaszán szétrombolták, a bronzszobor eltűnt és az emlékmű alapzatát a Vasútállomás előtti téren az emlékmű helyén tárolták darabokra törve egy ideig, majd a ’48-as Ifjúsági Bizottság elszállította, hogy majd szabadságzászlót építtetnek belőle.

Az ismét felállítani tervezett köztéri szobor történelmével városunk kulturális jelenét erősítené, mivel Návay, ki síkra szállt az eszmék érvényesüléséért a huszadik század első éveiben porondra lépő fiatal nemzedék legkiválóbb egyéniségei között foglal helyet.

Dr. Návay Lajos, akit képzettsége, tudása, gyakorlati érzéke, ékesszólása, de elsősorban tiszta jelleme, önzetlen hazafisága méltán jelölt ki vezető szerepre, kinek élettörténete nem engedi elfeledni a múltat. Az ő emlékére készülő szobor fontos közéleti személyiségnek állítana emléket, s ugyanakkor változtatna a környezet egyhangúságán. Az emlékmű állításával „Igaz magyar ember” méltó példaképét állítanánk városunk jelen és jövő nemzedékének.

 

 

Share
comments
Találatok: 3191

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület