Elhunyt vitéz Pataky József

Megjelent: 2014. január 06. hétfő Írta: Bense Zoltán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy v. Pataky József elnök úr 2014. január 5-én 10 órakor elhunyt. Távozása nagy veszteség a hadisírgondozás területén is, hisz az utolsó pillanatig rendkívül sokat tett a hősi halottak felkutatásával, azonosításával, méltó emlékhely kialakításával több mint ötven helyszínen. Nem véletlenül kapta meg a II. majd az I. osztályú Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Címet.

Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság (THHB)

 

"Szenvedni annyi,mint diadalt aratni:

Óh hány éles vasnak kell rajtunk faragni,

Míg méltók nem leszünk,hogy az Ég királya

Beállítson majdan szobros csarnokába."

(Babits Mihály)

 

Fejet hajtva és mély tisztelettel adózva méltó emlékének, megrendülve értesítjük Önöket, hogy január 5-én reggel, elhunyt Vitéz Pataky József, a Tordai Honvéd Hanyományörző Bizottság elnöke, a település volt RMDSZ elnöke és önkormányzati képviselője, Torda díszpolgára, a város és Erdély magyarságának egyik legkiemelkedőbb személyisége, a testvértelepülésekkel való kapcsolatok ápolója.
A gyászszertartás a tordai Unitárius Templomban lesz január 8-án 14 órakor, majd Torda Város Központi Temetőjében helyezik örök nyugalomra az unitárius vallás szertartása szerint.


EMLÉKE LEGYEN ÁLDOTT, NYUGALMA CSENDES

 

Pataky József, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnöke évtizedek óta kutatja az 1944. szeptember 11. – október 7-ig tartó tordai csata részleteit, az ott elesett vagy eltűnt hősöket, illetve lelkesen gondozza a tordai temetőben található katonasírokat. Közreműködésével 2008. szeptember 13-án emlékművet állítottak a bonchidai temetőben a tordai csatában elhunyt 109 magyar honvéd emlékére.

Az emlékmű felállításához Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata is támogatást nyújtott. Pataky József kutatásainak köszönhetően a Magyarországi Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatala tájékoztatást adott a tordai csatában elesett kiskunfélegyházi hősök adatairól, mely adatok segítségével a hozzátartozók felkutatása ma is folyamatban van. A csatában elesett kiskunfélegyházi és a város környékéről származó magyar katonák tiszteletére 2011. november 2-án avattak emléktáblát a Felsőtemetőben. A csata félegyházi hőseinek a tordai temetőben 2012. március 15.-én állítottak méltó emléket.

 

Share
comments
Találatok: 2849

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület