Megújul a Majsai úti lakótelep

Megjelent: 2010. február 10. szerda

 

Megújul a Majsai úti lakótelep

Nemes Zsuzsanna

Rövidesen megkezdődik a kiskunfélegyházi Majsai úti lakótelep rehabilitációja. Már két éve folyik a pályáztatás a lakóházak felújítása érdekében, melynek köszönhetően tavasszal 17 társasházban 401 lakást korszerűsítenek. Megújulnak a lakótelep közterületei, a városrész új burkolattal, kerékpárúttal, lámpákkal, utcabútorokkal, öntöző-berendezéssel, több ezer növénnyel és három új játszótérrel gazdagodik

 

Már 2008 óta folyik a pályáztatás a Majsai úti lakótelep rehabilitációjáért. A projekt Gyenes Attila, a körzet önkormányzati képviselője szerint célegyenesbe ért, minden készen áll a program indítására. Túl van már különböző engedélyezéseken, keresztülment a döntőbizottságok szűrőin, és most várják a végső döntést.
A programban nem csak az építkezés és a fejlesztés kap kiemelkedő szerepet, nagy hangsúlyt fektetnek a lakosok képzettségének és környezettudatos ismereteinek bővítésére is. Ennek érdekében a napokban olyan képzések indultak el, melyek elvégzésével a lakók könnyebben juthatnak majd munkához. Különböző témakörben 25 ismeretterjesztő előadást tartanak, s két emelt és középszintű OKJ-s tanfolyamon vehetnek részt az ott élők (logisztikai ügyintéző és kertfenntartó képzés).
A projekt keretében 1700 fokozottan hőszigetelt nyílászárót szerelnek be, illetve több mint húszezer négyzetméter szigetelés kerül a házak falaira. A lakótelepen ezzel az átlagos energia-megtakarítás 53 százalék lesz.
A közterületek is megújulnak a pályázat kivitelezése során. A városrész új útburkolatot, közvilágítási lámpatesteket, utcabútorokat, öntözőberendezéseket és több ezer növényt is kap. Három új játszótér építését is tervezik, ahol a mozgássérült gyerekek is tudják majd használni az eszközöket.
A pályázat tervezett összköltsége 546 millió forint, melyből több mint 400 millió az uniós támogatás – mondta el a keddi sajtótájékoztatón dr. Faragó Zsolt, a hatósági osztály vezetője. A társasházak tulajdonosainak a lakóépületek felújítási költségei 15 százalékát kell finanszírozniuk, amit már az előző évben összegyűjtöttek a lakók.
Gyenes Attila a keddi sajtótájékoztatón egy jelképes kézfogással köszönte meg az önkormányzatnak, a társasházak közös képviselőinek, a lakosoknak és a projektmenedzsment tagjainak az eddig nyújtott segítséget.
A projekt várhatóan 2011. január 31-ig fejeződik be.

 

 

Share
comments
Találatok: 1902

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület