Bense Zoltán: SZÁMVETÉS

Megjelent: 2019. szeptember 30. hétfő Írta: Bense Zoltán

Az elmúlt 5 év eredményei a 2. választókerületben  (2014-2019) 

 

– Mindenekelőtt szeretném megköszönni a körzetem lakóinak a támogatást, az ajánlásokat, hogy kiálltak mellettem, és díjazták a munkámat. Kérem Önöket, hogy október 13-án ismételjék meg a szavazataikkal, egyúttal támogassák Csányi József Polgármester Urat és csapatát! 

 

 

 

 

Felemelő érzés, hogy a várost járva azt tapasztalom: az emberek boldogok, vidámak és felszabadultak. 5 évvel ezelőtt Félegyháza a nyugalomra, békére és építkezésre voksolt. Én magam is a feladatokra koncentráltam, célom volt, hogy az előző ciklusból hozott elmaradásokat minél előbb pótolni tudjam. Az akkori önkormányzat többek közt adós maradt a Szalay utcai vízelvezető csatorna kiépítésével.

Rengeteg tervem van. Folyamatosan konzultálok a lakókkal, és rengeteg hasznos ötlet merül fel. Igyekszem ezek közül a lehető legtöbbet megvalósítani. 

Az utóbbi 5 évben kézzelfogható volt a különbség a városi fejlesztésekben, nyertes projektekben, gazdasági gyarapodásban… De olyan hétköznapi részletekben is, mint hogy teltházas rendezvényeink vannak. Vagy említhetem akár a főtéri karácsonyfa példáját is, aminek az egykori és mai példányáról készült fotót egymás mellé téve így fogalmazott a város jelenleg legnagyobb rádiója: „amikor ordít a különbség”. Köszönjük a város lakóinak, és azoknak, akik évente felajánlják a városnak a fát.

Büszke vagyok arra, hogy az utóbbi 5 esztendő teljes békében, botrányok, személyeskedések nélkül telt el. Sok mindent elértünk, de természetesen tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg elmaradást kell még pótolni. Nem félünk a feladattól. Bár voltak próbálkozások, ezt a csapatot nem lehetett eltéríteni az úttól, amelyen most Félegyháza halad.

 

Feltehetik a kérdést: Mik is történtek, milyen fejlesztések valósultak meg a körzetben? 

 

Rendbe tettük a városközpontban a könyvtár mögötti parkolót. Az elmúlt időszakban az odatelepült vidámparki eszközök miatt több helyen megsüllyedt a burkolat, amit felszedtek, az alapot kiszintezték, és újra rakják a térköveket. De megvalósult sokunk álma, a Szalay Gyula park felújítása is.

 

A Szalay Gyula park csapadékelvezetésének kialakításával egy időben rendbe tettük a parkolókat, és felújították az útburkolatot is.

A légkábeleket földkábelekre cserélték, kihelyeztek három egyedi köztéri lámpát.Régi problémát sikerült megoldani. Évek óta visszatérő gondként került szóba a lakossági fórumokon, fogadóórákon a környék csapadékvíz elvezetésének megoldatlansága. Az üzlettulajdonosok, gépkocsi használók és járókelők sérelmezték, hogy esős időben a parkolók nem használhatók, és ilyenkor gyalogosan is érdemes inkább elkerülni ezt az útszakaszt. Ennek oka az elvezető csatorna hiánya volt.

A beruházás végleges, megnyugtató megoldást jelent, így nem kell többé pocsolyákban gázolni a Szalay Gyula parkban. Pályázati lehetőség híján az önkormányzat saját forrásból teremtette elő a beruházás teljes, 10 millió forintot meghaladó költségét.

 

A Majális a Parkerdőben nagy sikert arat a kiskunfélegyháziak körében, ami nem véletlen, hiszen a régi hagyományoknak megfelelően az 5 éves ciklusban a Parkerdő adott otthont a rendezvénynek.

Felavattuk Fekete Pál mellszobrát a Deák Ferenc utca és a Korond utca találkozásánál, emlékezve tanítók tanítójára.

A kiskunfélegyházi mentőállomást egy sikeres pályázatnak köszönhetően 2015-ben felújíttattuk. A mintegy 60 millió forintos beruházás azonban csak a szolgálati helyiségek és garázsok kialakítására, megépítésére, és egy korszerű mentőautó beszerzésére volt elegendő. A bejáró, valamint az udvar burkolata elhasznált, romos maradt. Bense Zoltán képviselő kezdeményezésére az önkormányzat mintegy tízmillió forint támogatást szavazott meg annak érdekében, hogy a mentők udvara megszépüljön, járhatóvá váljon. 

A Móra tér őrzi a továbbiakban a félegyháziak legendás Békás kútjának emlékét. Igaz, a kút a Szent János térről a Móra térre került.

 – Kiváló munkát végzett a Szabó Ildikóból, Kis Virágból és Bozóki Istvánból álló alkotói csoport, akiknek köszönhetjük a tervezést és kivitelezést. Az öt méter átmérőjű, köralakban elhelyezett térkőburkolat gránitból készült, ennek közepén kapott helyet a teknősbékákat ábrázoló térplasztika. Az alkotást vízforgató gépészet teszi teljessé, a beruházás magában foglalta a környezet rendezését is.

Az eredeti terv az volt, hogy élő teknősöket telepítünk a szökőkútba, de a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalása szerint ez a természet védelméről szóló törvény értelmében nem megengedett. Ennek ellenére elégedett vagyok, s ami ennél is fontosabb számomra, hogy a félegyháziak is azonnal megszerették és magukénak érzik az alkotást.

Ami örvendetes, hogy Kovács Ferenc szobrászművész alkotását, amelyet az egykori szökőkút közepén láthattunk, restaurálták, majd a szökőkút mellett újra felállítottunk.

Nem tudni miért, de az Attila utcában korábban megépített csapadékelvezető csatornahálózat nem épült meg teljes hosszában a Halasi úttól a Kossuth utcáig. Egy 210 méteres szakasz kimaradt az első és a második köz között. Ennek köszönhetően esőzések idején az úttesten magasan állt a víz, szinte lehetetlenné vált a közlekedés az ott járó autók a környező házak falait is áztatták. Sürgető volt a fejlesztés, mert az út rendkívül nagy forgalmat bonyolít le Félegyháza központjában. A tarthatatlan állapot miatt, az utcában élők jogosan panaszkodtak. Az áldatlan állapotokat az önkormányzat felszámolta, összekötöttük a két szakaszt. Az elmúlt időszak esős napjai bebizonyították, hogy jól működik a rendszer, de tökéletes csak akkor lesz, ha majd az utca új burkolatot kap.

A 2. számú választókörzet legutóbbi beruházásait számba véve megemlítem többek között az Attila utca 5-7 szám alatt, a tízemeleteseknél megépült járdát és mozgáskorlátozott feljárót, aminek elkészítésével párhuzamosan megtörtént a kertrendezés, virágosítás is.

A Hunyadi utcán többször grédereztek, de az első szakaszán megújult a burkolat is. A körzet több pontján folyamatosan dolgozunk a szikkasztók építésén, mélyítésén, karbantartásán, így segítve a csapadékvíz elvezetését. Sokkal könnyebb volna a helyzet, ha ebben a lakosság nem várna az önkormányzatra.

A József Attila utca csapadékvíz-elvezetése is megvalósult. Tudjuk, hogy tökéletes akkor lesz, ha új burkolattal látjuk el az utcát. Továbbra is támogattam és teszem az önerős lakossági járdaépítések támogatását.

 

Várostörténeti sikernek mondhatjuk, hogy Félegyháza megszabadult a sportcsarnok terheitől

 

Kiváltotta a kormány a PPP-konstrukcióban épült kiskunfélegyházi sportcsarnok terheit, átvállalva mintegy 2,1 milliárd forint fizetési kötelezettséget. Ezt 2017. február 23-án, csütörtökön, a Nemzeti Fórum frakcióülésének jelentette be Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője.

 

Ügyelek arra, hogy körzetemben ne csak a városközpont gyarapodjon

 

Ügyelek arra, hogy a körzetemben ne csak a városközpont  gyarapodjon. Munkámban sokat segítenek a körzet lakói, akik naponta keresnek meg ötleteikkel, panaszaikkal. Nagyon sokszor olyannal is, aminek megoldása nem az önkormányzati képviselő feladata, de én örömmel fogadok minden megkeresést, és ha konkrétan nem is tudok segíteni, de igyekszem hasznos útbaigazítást adni.

A közvilágítás fejlesztése nagyban érintette a bikahegyi városrészt. A lakók igényei alapján helyezték el a lámpaoszlopokat, melyeknek a hiánya korábban nagyon megnehezítette a biztonságos közlekedést.Eredményként értékelem, hogy sok helyen új lámpatest szolgálja a körzet közvilágítását. Folyamatosan javítjuk a Rozmaring, Viola utca földútját és a Pázsit utca végét.  A cél, ezek aszfaltozása lesz a közeljövőben.

A 2015-ben útjára indult Félegyháza újjáépül program újabb állomása volt az a két útszakasz átadása, melyek elhelyezkedésüknél fogva a lakosság mindennapi életét határozzák meg. A bikahegyi Kökény utca megújult 97 méteres szakasza a városrész déli részét köti össze a Csanyi úttal, illetve a Móravárossal, a fejlesztésnek köszönhetően komoly létszámú lakóközösségnek könnyítve meg a közlekedést. A négy méter széles, vízelvezető árkokkal ellátott utca jobb használhatóságának köszönhetően a jövőben nagy terhet vesz le a körzet többi utcájáról is.

2017. December 8-án adták át az új ravatalozót az Alsótemetőben. A mintegy 300 millió forintos beruházást a város önerőből valósította meg. Az épületben két ravatalozóteret alakítottak ki, amelyből az egyik nagyobb létszámú temetések megtartására is alkalmas.

A ravatalozó átadásakor Csányi József polgármester elmondta, hogy 2014-ben megkérdezték a félegyházi lakosokat arról, hogy milyen feladatokat rónának az önkormányzatra, milyen elvárásaik vannak az új városvezetéssel szemben. A visszaérkezett kérdőívek szinte mindegyikén első helyen szerepelt az Alsótemető ravatalozójának építése, a sírkert rendbetételének igénye. Ez jogos kérés volt, ezért építette meg a város önerőből az új ravatalozót. Elkészült a bekötő út és az ahhoz tartozó közvilágítás is. A temetőfejlesztésnek azonban ez csak az első lépcsője volt. Megépült a portaépület és új bejárat, kerítés védi a temetőt.

 

A Bikahegyben megvalósult a Nap utcában az útépítés. Az Avarközben új aszfaltos út készült el, amire a környék lakosai már régóta vártak.  A Rákócziváros és a Bikahegy között elkészült a játszótér és a járda melletti kandalláberes közvilágítás is.

 

A ZÖLD Város Félegyháza közel 2 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatást nyert a Zöld város programban. Ennek munkálatai a közbeszerzési eljárást követően már 2018 tavaszán megkezdődnek. A beruházás jelentős fejlesztéseket hoz a 2. számú választókörzetbe is a terek, járdák megújulásával. A program része a platánsor megújítása is. A platánsor fái ugyanis egészségügyi metszésre szorulnak, olyanra, amely lehetővé teszi számukra a függőleges növekedést. Sajnos ma már látható az is, hogy egy-két fa annyira korhadt, hogy a balesetek megelőzése miatt kivágásra ítéltettek. A program keretében ennek megfelelő pótlásáról is gondoskodnak. a Zöldváros projekt ezen választókörzetet is érinti. Megvalósul a Mártírok utca elején lévő üres terület fejlesztése, melyen egy szabadidőpark  épül. A Korond utcai játszótér is új arculatot nyer.

A tervezési munkák célja mindvégig az volt, hogy létre tudjon jönni egy színes, lendületes tér, benne kisebb, nyugodt területekkel, ahol az emberek szívesen időznek. A Zöld város projekt legfőbb értékei közé sorolható a korábban már megújult részletek harmonikus egységbe fűzése a korábban már felújított parkok arculatával. Ez a törekvés hatja át többek között a növény- és anyaghasználatot is, egy jellegzetesen félegyházi arculatot megfogalmazva. A projekt kiemelt figyelmet fordít a Kossuth utca fő értékére, az európai szinten is különlegesnek számító platánsorra. Megtudtuk, hogy a fejlesztés teljes területén egyed szinten mérték fel valamennyi fát, s a felállított „diagnózis” függvényében „személyre szabott” kezelési ajánlást dolgoztak ki az egyedekre. Ezek a terápiás beavatkozások a kiviteli terv szerves részét alkotják.

 

– Sokat  foglalkoztunk a fákkal a teljes projekt területen. A félegyházi helyi védettséget élvező platánfasor rendkívül különleges több okból is. Legalább kétfajta platánt vonultat fel. Az első platánnal fásított szakasz a Kossuth utcán a vasútállomás és a Dankó Pista utca közötti szakasz volt, amely fáit 1905-ben ültették. Az ide telepített egyedek különlegessége a fajtabélyegük, miszerint elefántcsontszín törzset nevelnek, és ez a platánok esetében meglehetősen ritka. A fehér törzs egyébként oly mértékben kuriózumnak számít, hogy egy holland faiskola tervezi a leszaporítását, ami után jó eséllyel a „félegyházi” nevet viseli majd a fajta

 

A Hunyadi utcában a Dégáz Zrt. az elrozsdásodott acélcsöveket műanyagra cserélte.A polgármesteri hivatal munkatársai – a városvezetéssel és a térség önkormányzati képviselőjével történt egyeztetést követően – az aszfaltburkolat nyomvonalas helyreállítása helyett az érintett szakasz teljes szélességében feltételül szabták az újraaszfaltozást.  Ráadásul – annak előkészítéseként – az útszegély és a vízelvezető aknák helyreállítása is megtörtént.


Újra a gyógyítás szolgálatába áll a régi SZTK épület

Ahogy a választások előtt elvégzett egészségügyi konzultáció is rámutatott, az egészségügyi ellátás a város közvéleményét leginkább foglalkoztató témák egyike. Ugyanakkor azzal is szembesültünk, hogy az alapellátás – beleértve a gyermek és felnőtt háziorvosokat – sok esetben balkáni körülmények között voltak kénytelen dolgozni. Kevés kivételtől eltekintve kis rendelők, levegőtlen várók, a megfelelő szellőzés hiánya jellemezte ezeket az épületeket, ami komoly problémákat vetett fel akár egy influenzajárvány idején. Ennek a helyzetnek a javítását tűztük célul, amikor az önkormányzati ciklus kezdetén megfogalmazott első célkitűzéseink közé soroltuk a volt SZTK épület felújítását, és ennek kapcsán az alapegészségügyi ellátás minőségének javítását. Ez egybeesett az érintettek igényével. Az ide vezető út fontos állomásához jutottunk el az idén el, hároméves tervezés, szakmai és pénzügyi előkészítő munka eredményeként. A beruházáshoz szükséges jelentős, félmilliárd forintos összeget teljes egészében saját forrásból teremtette elő az önkormányzat.

 

Tudom, hogy a városban élőkkel együtt sok probléma megoldásán vagyunk túl, melynél nem csak az elvégzett munka sikere volt a fontos, hanem az emberi kapcsolataink fejlődése is.
Továbbra is sok a tennivaló, melyet Önök is jeleznek felém. Kiemelt feladatomnak tekintem a város javára fordítani mindazt a tapasztalatot és tudást, melyet városunk önkormányzatának képviselőjeként eddig megszereztem.


KÉSZEN ÁLLOK A TOVÁBBI KÉPVISELETRE ÉS A SZAKMAI MUNKÁRA, HOGY A VÁROST ÉS A KÖRZETET A LAKÓK ÉRDEKEINEK MEGFELELŐEN KÉPVISELJEM.


Meggyőződésem, hogy a képviselőség egy szolgálat, melyet csak alázattal szabad végezni! Sokan biztattak, hogy újból induljak el az önkormányzati választásokon. Továbbra is fontosnak tartom, hogy a képviselő elérhető legyen, megfelelő kapcsolattartást alakítson ki a kerület lakóival.


Köszönöm a biztatást, a jóleső, kedves szavakat! Köszönöm a megtisztelő támogatásukat!
FOLYTASSUK FÉLEGYHÁZA!

Tisztelettel:
BENSE ZOLTÁN
Belváros, Rákócziváros, Bikahegy és a déli városrész

 

Share
comments
Találatok: 3960

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület