A kék bolygó vándora Kiskunfélegyházán

Megjelent: 2013. szeptember 13. péntek

Kicsinek tűnt a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár előadóterme 2013. szeptember 12-én. dr. Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottsága tagja tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A programra az intézmény „Nemcsak középiskolásoknak” sorozatának keretén belül került sor.

A vendéget és a közönséget Kállainé Vereb Mária Igazgató Asszony köszöntötte, az előadót pedig a régi ismeretség okán Bense Zoltán földrajztanár, hegymászó mutatta be a nagyszámú, lelkes közönségnek.

Juhász Árpád a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja.

Már az egyetem befejezése után vonzotta az ismeretterjesztés, hisz 23-24 évesen már rádióelőadásokat tartott, cikkeket írt, 25 évesen a televízió képernyőjén is megjelent műsorvezetőként, kutatóként mintegy 30 tudományos cikket írt, az eddig megjelent 18 könyve jelentős része is a geológiával kapcsolatos. Közülük többet - így például az Évmilliók emlékeit - évtizedeken keresztül tankönyvnek használták főiskolákon, egyetemeken.

Több ezerre rúg folyóiratokban, napilapokban megjelent írásainak száma. Újságírói, szakírói, ismeretterjesztő tevékenysége döntő része azonban a televíziózáshoz kapcsolódik leginkább.

Televíziós ismeretterjesztő munkássága töretlen, felsorolni is hosszú ideig tartana, hogy milyen műsorokban szerepelt, mint szakértő, műsorvezető, szerkesztő, hány természetfilmet készített; Iskola Televízió, Televízió Szabadegyetem, Kalendárium tudományos magazin és számtalan gyermekműsor. Jelenleg a tv2 tanácsadója. 2000-ben megkapta a geológusoknak járó legnagyobb szakmai elismerést: a Magyarhoni Földtani Társulat tiszteleti tagja lett.

„A kék bolygó vándorában” a népszerű televíziós geológus és világutazó eddigi életművének legjavát mutatja be. A cím egyszerre utal a szerző szinte védjegyévé vált műsorának címére, és magára a Földre, tágabb hazánkra, melyet a szerző az elmúlt ötven évben szinte töviről-hegyére bebarangolt. 6 kontinens 106 országába jutott el, és a számára legszebb, legérdekesebb, legemlékezetesebb helyszínek közül válogatott. Mindenhol bensőséges kapcsolatba került a tájjal, az élővilággal, az ott élő emberekkel és kultúrájukkal. Természetszeretet és humanizmus hatja át Juhász Árpád írásait. Úti kalandjait a tőle megszokott élvezetes stílusban tárja az olvasók elé, és lenyűgözően szép fényképekkel szemlélteti. 90 ezernyi diafelvétele közül több mint 1600 fotó került bemutatásra ebben a kiadványban. A fotóművészetben is elévülhetetlen érdemeket szerzett, de a képek és írások dokumentumértéke is felbecsülhetetlen.

Az este folyamán hosszan mesélt régebbi élményeiről, majd tavaly az unokájával bejárt, majd ott forgatott filmjéből, a csodás Azori-szigetekről vetített egy kisfilmet. E hely vulkáni eredetű szigetcsoport, ahol bámulatos és változatos tájakat alakított ki a természet, no és izgalmas terep, hisz kőzetlemezek találkozási helye. Többek között megterem a tea, az ananász, és sok más Európában kuriózumnak számító növény. A lelkes közönség vastapssal köszönte meg e felejthetetlen estét.

Share
comments
Találatok: 2888

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület