„Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny”

Megjelent: 2014. november 10. hétfő Írta: Bense Zoltán

 „Tartalmas, élményekben gazdag szellemi kirándulásra hívja az Olvasót a Börzsöny éles gerincekkel, szűk völgyekkel tagolt és megszakítatlan erdőrengeteggel borított hegyvidékére.” – így kezdődik a könyv fülszövege, mely egy régóta áhított igényt kísérel meg betölteni.

Az Ipoly Erdő Zrt. kiadásában 2014 októberében jelenik meg a „Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” című tájmonográfia. A 2000 példányban kiadott kötet összesen 600 oldalnyi terjedelemben mutatja be hazánk egyetlen, települések által megszakítatlan erdőrengetegével borított, vadregényes hegyvidékét. A könyv fókuszában mindvégig a hegytáj legjellemzőbb természeti értéke, az erdő áll.

                A Börzsönyről eddig nem született azt tájegységként bemutató, részletes kiadvány. A kötet sok évtizedes hiányt igyekszik pótolni az élő és élettelen természet részletes bemutatásával, valamint az őstörténettől napjainkig lezajlott történelmi események, társadalmi, gazdasági változások feltárásával. Külön értéke, hogy ezeken túl, a hegység és az itt élő emberek kulturális örökségét is felvillantja, a néprajzi értékektől kezdve a műemlékekig.

                A kiadvány három éven keresztül készült. Szerkesztési elveinek fő vezérfonala a nagy múltra tekintő hazai tudományos ismeretterjesztés újra felélesztése volt. Az egyes fejezetek megírására a szerkesztők a különböző szakterületek neves hazai képviselőit, tudósait kérték fel. Összesen 35 szerző dolgozott a monográfia megírásán, melynek egyes fejezeteit a helyi erdész szakemberek is jegyzik.

                A kötet három nagy fejezete – Természet és Táj, Ember és Táj, a Börzsöny felfedezése – egymásra épülő szerves egységet alkotva, a legkorszerűbb ismeretek segítségével, komplexen igyekszik bemutatni a hegyvidéket.

                A kötet szerkesztői, a magas fokú tudományos igényesség mellett mindvégig törekedtek a közérthetőség és az olvasmányosság megőrzésére. A monográfia a legfrissebb tudományos eredményeken túl számos eddig nem publikált újdonságot, egyedi érdekességet, képi illusztrációt tartalmaz.

                A kötet külön értéke a minden egyes fejezetnél megtalálható részletes irodalom- és forrásjegyzék, mely az egyes témák iránt érdeklődők további elmélyülését kívánja szolgálni.

                A monográfia igényes és tartós nyomdai kivitelben, korszerű technikai szerkesztés mellett, gazdag illusztrációs képanyag felhasználásával készült el, teljes színes formában.

                A könyv egyaránt szól a nagyközönségnek, a Börzsöny laikus szerelmeseinek és a szakembereknek, miközben tartalmas olvasmányt és korszerű tudásanyagot nyújt, valamint kedvet ébreszt a még elmélyültebb ismeretszerzéshez.

                A kiadó, a szerkesztők és a szerzők legfőbb célja, hogy a hiánypótló Börzsöny tájmonográfia minél szélesebb körű olvasó közönséghez juthasson el, minél többen forgathassák haszonnal, ezáltal teljesítve be a kötet megszületésének küldetési célját.

 

Forrás:http://www.ipolyerdo.hu

 

 

 

 

 

A nagy Börzsöny-könyv


A fővároshoz közeli fekvése, valamint paradox módon ehhez képest összefüggő vadon-jellege miatt a Börzsöny sokunk számára több mint egyszerű "kedvenc túrázóhely". Nem akarok nagy szavakat használni, illetve nyugodtan használhatok, hiszen, aki volt már ott, az többnyire tudja, miről beszélek, aki meg nem volt még igazán a Börzsönyben, annak hiába is magyarázná az ember. Szóval a Börzsöny kicsit olyan, mint egy szent hely, a hegység belsejében iszonyatos a csend, és alig találkozni emberrel. Hihetetlenül el lehet szakadni a stresszes, városi mindennapoktól akár egynapos túra alatt is. Természetesen, aki át akarja élni ezt az élményt, az sürgősen felejtse el a Királyrét-NHH-Csóványos slágerútvonalat, hiszen ott rengeteg az ember, és egy részük kocaturista.

Szóval szent hely, és a története is pont ilyen. Drámai. Vulkáni robbanás, beszakadt kaldera (persze majd az új könyvből megtudjuk, mi a kurrens tudományos álláspont), bronzkori harcosok, akik sáncvárakat emeltek, és barbár germánok, akik innen riogatták a római limes katonáit. A Pilis kultúrtáj királyi palotákkal és kolostorokkal, a Mátra tele van üdülőkkel, és autóval is könnyen megközelíthető, a Bükk már keményebb dió, de a kis szintkülönbségek a fennsíkon belül szelídebbé teszik arculatát. Egyszóval a Börzsönybe van miért beleszerelmesedni.

 

És most itt a Nagy Börzsönykönyv, amelynek címe: Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny. 600 oldal csak erről a hegységről, igazi csemege a fanatikusoknak. Azt írják a könyv ajánlójában, hogy hiánypótló, pedig ennél sokkal több. Ez egy hihetetlenül jó ötlet, ami teszkógazdaságos világunkban nagyon ritka.

A Börzsönyről eddig is jelentek már meg informatív könyvek, kezdve a monográfia-jellegű Antalffy Gyula kötettel (1957) a Magyar Tájak sorozatból, egészen a számos turistakalauzig '30-as évektől az '50-es, 60-as 70-es éveken keresztül napjainkig). De ezeknek mind egy kicsit más volt a funkciója. Ezekben nem lehetett bő lére eresztve börzsönyözni, hiszen egy túrakalauz például el kellett hogy férjen a hátizsák zsebében.

De nemcsak erről van szó. A tudomány állása is rengeteget változott időközben.

600 oldal, 4 év munka, impozáns szerzőgárda. Tényleg ünnep ennek a kötetnek a megjelenése. 3 nagy egységre oszlik: Természet és Táj, Ember és Táj, a Börzsöny felfedezése címűekre. Ebből nekem a harmadik cím a rejtély, vajon mit takarhat, de egy okkal több, hogy lecsapjak a monográfiára. Ami a legfontosabb, hogy bármilyen csúnya szó is a monográfia, ez a könyv mégsem szigorúan a tudományos élet számára szól, hanem a nagyközönségnek. Nyelvezete érhető és érdekfeszítő, valamint számos fotóval és képpel illusztrált.

Az ára 4938 Ft, ami egyébként egyáltalán nem drága, ha azt vesszük, hogy manapság minden ponyva 3000 Ft-nál kezdődik, és itt mégiscsak egy 600 oldalas igényes munkáról van szó. (Összehasonlításképpen: az egyszerzős Závada-regény 632 oldal, és 6990 Ft, képek nélkül, és nem is feltétlenül időtállóbb olvasmány.)

 

Forrás:http://vosatka.blog.hu

Share
comments
Találatok: 3630

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület