„Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny”

Megjelent: 2014. november 10. hétfő
Írta: Bense Zoltán

 „Tartalmas, élményekben gazdag szellemi kirándulásra hívja az Olvasót a Börzsöny éles gerincekkel, szűk völgyekkel tagolt és megszakítatlan erdőrengeteggel borított hegyvidékére.” – így kezdődik a könyv fülszövege, mely egy régóta áhított igényt kísérel meg betölteni.

Az Ipoly Erdő Zrt. kiadásában 2014 októberében jelenik meg a „Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” című tájmonográfia. A 2000 példányban kiadott kötet összesen 600 oldalnyi terjedelemben mutatja be hazánk egyetlen, települések által megszakítatlan erdőrengetegével borított, vadregényes hegyvidékét. A könyv fókuszában mindvégig a hegytáj legjellemzőbb természeti értéke, az erdő áll.

                A Börzsönyről eddig nem született azt tájegységként bemutató, részletes kiadvány. A kötet sok évtizedes hiányt igyekszik pótolni az élő és élettelen természet részletes bemutatásával, valamint az őstörténettől napjainkig lezajlott történelmi események, társadalmi, gazdasági változások feltárásával. Külön értéke, hogy ezeken túl, a hegység és az itt élő emberek kulturális örökségét is felvillantja, a néprajzi értékektől kezdve a műemlékekig.

                A kiadvány három éven keresztül készült. Szerkesztési elveinek fő vezérfonala a nagy múltra tekintő hazai tudományos ismeretterjesztés újra felélesztése volt. Az egyes fejezetek megírására a szerkesztők a különböző szakterületek neves hazai képviselőit, tudósait kérték fel. Összesen 35 szerző dolgozott a monográfia megírásán, melynek egyes fejezeteit a helyi erdész szakemberek is jegyzik.

                A kötet három nagy fejezete – Természet és Táj, Ember és Táj, a Börzsöny felfedezése – egymásra épülő szerves egységet alkotva, a legkorszerűbb ismeretek segítségével, komplexen igyekszik bemutatni a hegyvidéket.

                A kötet szerkesztői, a magas fokú tudományos igényesség mellett mindvégig törekedtek a közérthetőség és az olvasmányosság megőrzésére. A monográfia a legfrissebb tudományos eredményeken túl számos eddig nem publikált újdonságot, egyedi érdekességet, képi illusztrációt tartalmaz.

                A kötet külön értéke a minden egyes fejezetnél megtalálható részletes irodalom- és forrásjegyzék, mely az egyes témák iránt érdeklődők további elmélyülését kívánja szolgálni.

                A monográfia igényes és tartós nyomdai kivitelben, korszerű technikai szerkesztés mellett, gazdag illusztrációs képanyag felhasználásával készült el, teljes színes formában.

                A könyv egyaránt szól a nagyközönségnek, a Börzsöny laikus szerelmeseinek és a szakembereknek, miközben tartalmas olvasmányt és korszerű tudásanyagot nyújt, valamint kedvet ébreszt a még elmélyültebb ismeretszerzéshez.

                A kiadó, a szerkesztők és a szerzők legfőbb célja, hogy a hiánypótló Börzsöny tájmonográfia minél szélesebb körű olvasó közönséghez juthasson el, minél többen forgathassák haszonnal, ezáltal teljesítve be a kötet megszületésének küldetési célját.

 

Forrás:http://www.ipolyerdo.hu

 

 

 

 

 

A nagy Börzsöny-könyv


A fővároshoz közeli fekvése, valamint paradox módon ehhez képest összefüggő vadon-jellege miatt a Börzsöny sokunk számára több mint egyszerű "kedvenc túrázóhely". Nem akarok nagy szavakat használni, illetve nyugodtan használhatok, hiszen, aki volt már ott, az többnyire tudja, miről beszélek, aki meg nem volt még igazán a Börzsönyben, annak hiába is magyarázná az ember. Szóval a Börzsöny kicsit olyan, mint egy szent hely, a hegység belsejében iszonyatos a csend, és alig találkozni emberrel. Hihetetlenül el lehet szakadni a stresszes, városi mindennapoktól akár egynapos túra alatt is. Természetesen, aki át akarja élni ezt az élményt, az sürgősen felejtse el a Királyrét-NHH-Csóványos slágerútvonalat, hiszen ott rengeteg az ember, és egy részük kocaturista.

Szóval szent hely, és a története is pont ilyen. Drámai. Vulkáni robbanás, beszakadt kaldera (persze majd az új könyvből megtudjuk, mi a kurrens tudományos álláspont), bronzkori harcosok, akik sáncvárakat emeltek, és barbár germánok, akik innen riogatták a római limes katonáit. A Pilis kultúrtáj királyi palotákkal és kolostorokkal, a Mátra tele van üdülőkkel, és autóval is könnyen megközelíthető, a Bükk már keményebb dió, de a kis szintkülönbségek a fennsíkon belül szelídebbé teszik arculatát. Egyszóval a Börzsönybe van miért beleszerelmesedni.

 

És most itt a Nagy Börzsönykönyv, amelynek címe: Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny. 600 oldal csak erről a hegységről, igazi csemege a fanatikusoknak. Azt írják a könyv ajánlójában, hogy hiánypótló, pedig ennél sokkal több. Ez egy hihetetlenül jó ötlet, ami teszkógazdaságos világunkban nagyon ritka.

A Börzsönyről eddig is jelentek már meg informatív könyvek, kezdve a monográfia-jellegű Antalffy Gyula kötettel (1957) a Magyar Tájak sorozatból, egészen a számos turistakalauzig '30-as évektől az '50-es, 60-as 70-es éveken keresztül napjainkig). De ezeknek mind egy kicsit más volt a funkciója. Ezekben nem lehetett bő lére eresztve börzsönyözni, hiszen egy túrakalauz például el kellett hogy férjen a hátizsák zsebében.

De nemcsak erről van szó. A tudomány állása is rengeteget változott időközben.

600 oldal, 4 év munka, impozáns szerzőgárda. Tényleg ünnep ennek a kötetnek a megjelenése. 3 nagy egységre oszlik: Természet és Táj, Ember és Táj, a Börzsöny felfedezése címűekre. Ebből nekem a harmadik cím a rejtély, vajon mit takarhat, de egy okkal több, hogy lecsapjak a monográfiára. Ami a legfontosabb, hogy bármilyen csúnya szó is a monográfia, ez a könyv mégsem szigorúan a tudományos élet számára szól, hanem a nagyközönségnek. Nyelvezete érhető és érdekfeszítő, valamint számos fotóval és képpel illusztrált.

Az ára 4938 Ft, ami egyébként egyáltalán nem drága, ha azt vesszük, hogy manapság minden ponyva 3000 Ft-nál kezdődik, és itt mégiscsak egy 600 oldalas igényes munkáról van szó. (Összehasonlításképpen: az egyszerzős Závada-regény 632 oldal, és 6990 Ft, képek nélkül, és nem is feltétlenül időtállóbb olvasmány.)

 

Forrás:http://vosatka.blog.hu

Share
comments

Az utolsó hegycsúcs

Megjelent: 2014. március 01. szombat
Írta: Bense Zoltán

Erőss Zsoltra emlékezett Bense Zoltán

 

– Erőss Zsolt már az égi 8 ezreseket járja. Bense Zoltán jóvoltából ma mégis közöttünk volt – zárta Kállainé Vereb Mária Az utolsó hegycsúcs című előadást február 13-án, a Petőfi Sándor városi könyvtárban. A vetítéssel egybekötött megemlékezésre zsúfolásig megtelt a terem. Nem véletlenül Kiskunfélegyházán tartotta legtöbb előadását a népszerű hegymászó…

Ezt az előadást az eredeti tervek szerint Erőss Zsolt tartotta volna.  Ezért mondta Bense Zoltán, a sporttárs és barát: „bárcsak ne tartanék ma előadást!”

De tartott. Tisztelettel emlékezőt, a hős és a felelőtlen kalandor szélsőségeitől egyaránt mértéktartón távolmaradót. Beszélt az emberről, a családapáról, a férjről, a hegyek, csúcsok szerelmeséről. És az utolsó kihívásról.  

A 8586 méteres Kancsendzönga az egyik legnehezebben elérhető hegycsúcs, amelyet a világ harmadik legmagasabb csúcsaként tartanak számon. Amikor Erőss Zsolt eldöntötte, hogy első magyarként kísérletet tesz a meghódítására, meghirdette az „Üzenet a csúcsra” kezdeményezést. „Ez alkalommal szeretném, ha a csúcs mindenki számára elérhető lenne, még ha egyelőre virtuálisan is. Minden feladat, minden kihívás erőt és kitartást kíván tőlünk az életben, legyen szó a legegyszerűbbnek tűnő dologról, mondjuk arról, hogy felkeljünk reggel korán, vagy arról, hogy elkezdjünk sportolni, vagy, hogy elvégezzünk egy iskolát, egészen addig, hogy felépüljünk egy betegségből, vagy megnyerjük a megyei focibajnokságot, esetleg összespóroljunk egy külföldi útra a vágyott országba. Mindenkinek volt már, vagy éppen van ilyen célja és küzdelme.” – szólt a felhívás, mintegy rámutatva: nincsenek kicsi és nagy célok.

Az Üzenet a csúcsra Facebook oldalon összegyűjtött egyéni és csapat célokat, fogadalmakat, kívánságokat egy pendrive-on valóban magával vitte Zsolt a csúcsra, hogy – így fogalmazott – „A mozgalom segítségével bárki láthatja, hogy nincs egyedül, hogy mindannyiunknak vannak vágyai, amelyeket el akarunk érni, csak tenni kell értük.”

A pendrive – tudtuk meg Bense Zoltántól – feljutott a csúcsra, azonban – a tervvel ellentétben, miszerint fennmaradt volna a hegyen – Zsolt átadta azt az olasz mászónak, Mario Vielmonak, ő pedig az alaptáborba leérve visszaadta Kollár Lajosnak, a magyar expedíció vezetőjének. Végül Zsolt felesége, Sterczer Hilda kapta meg az adathordozót.

Az előadáson Bense Zoltántól további részleteket tudott meg a hallgatóság az expedícióról, és annak tagjairól. Így például a fiatal és rendkívül tehetséges Kiss Péterről, aki két év alatt hódította meg az Alpok összes négyezresét (ez összesen 82 hegycsúcsot jelent). S bár Péter azelőtt sosem járt 8000 méter felett, Bense Zoltán szerint minden tekintetben felkészült és alkalmas volt a Kancsendzönga meghódítására. Az egyetlen hiba – legalábbis szakmai szempontok szerint mérve – amit Kiss Péter elkövetett, amikor ereszkedés közben visszafordult segíteni a lemaradó Erőssnek. Ahogy az előadó fogalmazott: az ilyen helyzetre nem volt felkészítve a fiatal hegymászó, mivel 8 ezer méter felett ezt mindenki magától értetődőnek tekinti. Igaz, az érvek megváltoznak amint emberi, baráti, mester-tanítvány nézőpontból közelítjük meg a kérdést.

Bense Zoltán előadása – képpel, videókkal illusztrálva – egy különleges világba nyújtott betekintést. Oda, ami a kívülálló számára fenségesen gyönyörű, de ijesztő is egyben. Ahol a hideg, a hó az úr, ahol a táborokban a sátor a hegymászók otthona, ahol szigorú szabályok uralkodnak, és a legapróbb tévedésért, szabálysértésért is súlyos árat kell fizetni. Ahol az ember a legutolsó tartalékait is mozgósítja néhány frenetikus pillanat: a csúcsra jutás reményében. Fanatizmus? Elköteleződés? Kitartás? Hétköznapi elmével felfoghatatlan az a végtelenül sok áldozat, lemondás, fájdalom, amit ezek az emberek zokszó nélkül vállalnak. Ilyen volt Erőss Zsolt és Kiss Péter is, akik abban a tudatban haltak meg, hogy meghódították a csúcsot. Az utolsót.

 

Share
comments

A kék bolygó vándora Kiskunfélegyházán

Megjelent: 2013. szeptember 13. péntek

Kicsinek tűnt a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár előadóterme 2013. szeptember 12-én. dr. Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottsága tagja tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A programra az intézmény „Nemcsak középiskolásoknak” sorozatának keretén belül került sor.

A vendéget és a közönséget Kállainé Vereb Mária Igazgató Asszony köszöntötte, az előadót pedig a régi ismeretség okán Bense Zoltán földrajztanár, hegymászó mutatta be a nagyszámú, lelkes közönségnek.

Juhász Árpád a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja.

Már az egyetem befejezése után vonzotta az ismeretterjesztés, hisz 23-24 évesen már rádióelőadásokat tartott, cikkeket írt, 25 évesen a televízió képernyőjén is megjelent műsorvezetőként, kutatóként mintegy 30 tudományos cikket írt, az eddig megjelent 18 könyve jelentős része is a geológiával kapcsolatos. Közülük többet - így például az Évmilliók emlékeit - évtizedeken keresztül tankönyvnek használták főiskolákon, egyetemeken.

Több ezerre rúg folyóiratokban, napilapokban megjelent írásainak száma. Újságírói, szakírói, ismeretterjesztő tevékenysége döntő része azonban a televíziózáshoz kapcsolódik leginkább.

Televíziós ismeretterjesztő munkássága töretlen, felsorolni is hosszú ideig tartana, hogy milyen műsorokban szerepelt, mint szakértő, műsorvezető, szerkesztő, hány természetfilmet készített; Iskola Televízió, Televízió Szabadegyetem, Kalendárium tudományos magazin és számtalan gyermekműsor. Jelenleg a tv2 tanácsadója. 2000-ben megkapta a geológusoknak járó legnagyobb szakmai elismerést: a Magyarhoni Földtani Társulat tiszteleti tagja lett.

„A kék bolygó vándorában” a népszerű televíziós geológus és világutazó eddigi életművének legjavát mutatja be. A cím egyszerre utal a szerző szinte védjegyévé vált műsorának címére, és magára a Földre, tágabb hazánkra, melyet a szerző az elmúlt ötven évben szinte töviről-hegyére bebarangolt. 6 kontinens 106 országába jutott el, és a számára legszebb, legérdekesebb, legemlékezetesebb helyszínek közül válogatott. Mindenhol bensőséges kapcsolatba került a tájjal, az élővilággal, az ott élő emberekkel és kultúrájukkal. Természetszeretet és humanizmus hatja át Juhász Árpád írásait. Úti kalandjait a tőle megszokott élvezetes stílusban tárja az olvasók elé, és lenyűgözően szép fényképekkel szemlélteti. 90 ezernyi diafelvétele közül több mint 1600 fotó került bemutatásra ebben a kiadványban. A fotóművészetben is elévülhetetlen érdemeket szerzett, de a képek és írások dokumentumértéke is felbecsülhetetlen.

Az este folyamán hosszan mesélt régebbi élményeiről, majd tavaly az unokájával bejárt, majd ott forgatott filmjéből, a csodás Azori-szigetekről vetített egy kisfilmet. E hely vulkáni eredetű szigetcsoport, ahol bámulatos és változatos tájakat alakított ki a természet, no és izgalmas terep, hisz kőzetlemezek találkozási helye. Többek között megterem a tea, az ananász, és sok más Európában kuriózumnak számító növény. A lelkes közönség vastapssal köszönte meg e felejthetetlen estét.

Share
comments

A kék bolygó vándora

Megjelent: 2013. szeptember 10. kedd
Írta: ababook

E címmel tart előadást szeptember 12-én 18 órától Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottsága tagja a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A programra az intézmény „Nemcsak középiskolásoknak” sorozatának keretén belül kerül sor.

Juhász Árpád, a népszerű televíziós geológus és világutazó eddigi életművének legjavát mutatja be egy olyan kiadványban, ami megjelenésében és terjedelmében egyaránt méltó ehhez a nagyszabású élményanyaghoz. A cím egyszerre utal a szerző szinte védjegyévé vált műsorának címére, és magára a Földre, tágabb hazánkra, amelyet Juhász Árpád az elmúlt ötven évben szinte töviről-hegyére bebarangolt. 6 kontinens közel 100 országába jutott el, és a legszebb, legérdekesebb, legemlékezetesebb helyszínek közül válogatott. Bárhol megfordult, a szakmai tanulmányokon túlmenően is nyitott szemmel járt. Mindenhol bensőséges kapcsolatba került a tájjal, az élővilággal, az ott élő emberekkel és kultúrájukkal. Természetszeretet és humanizmus hatja át Juhász Árpád írásait. Úti kalandjait a tőle megszokott élvezetes stílusban tárja az olvasók elé, és lenyűgözően szép fényképekkel szemlélteti. 90 ezernyi diafelvétele közül több mint 1600 fotó került bemutatásra ebben a kiadványban. Jelen képválogatás is tanúsítja, hogy a fotóművészetben is elévülhetetlen érdemeket szerzett, de a képek és írások dokumentumértéke is felbecsülhetetlen. Az album olvasója kényelmes fotelben ülve is bebarangolhatja a kék bolygót, egy magyar világjáró szakavatott kíséretében. Megannyi kaland részese lehet több mint 30 fejezeten keresztül, az imazászlók országától a dél-amerikai nagy vizekig.

Share
comments

Megérkezett a bajnok

Megjelent: 2013. február 07. csütörtök
Írta: MTI,foto:GS,BZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tizenegy arany-, négy ezüst- és hat bronzéremmel zártak a magyarok a 10. speciális téli olimpiát a dél-koreai Pjongcsangban

28 magyar öt sportágban - padlóhokiban, alpesi síben, hófutásban, műkorcsolyában és gyorskorcsolyában - versenyzett, a gyorskorcsolyázók hat, a hófutók és a műkorcsolyázók két-két, a padlóhokisok pedig egy elsőséget szereztek. A kiskunfélegyházi hófutó Csontos Piroska és a gyorskorcsolyázó Mayer Barbara egyaránt kétszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szenzációs teljesítményt nyújtva két távon is diadalmaskodott Csontos Piroska, a Dél-Koreai Speciális Téli Olimpiai játékokon. A félegyházi Jogging Plus Futóklub versenyzője elsőként február 2-án a 100 méteres hófutásban állt rajhoz. Csontos Piroska 85 versenyzőt maga mögé utasítva, a legjobb idővel került döntőbe 100 méteres hófutásban, majd a 200 méteres távon 37:73 másodperces idővel lett a leggyorsabb a negyvenhat induló közül. Becenevén, Piro így szombaton mindkét távon harcba szállhatott nyolcadmagával az olimpiai bajnoki címért. A legjobb eredménnyel döntőbe jutó Piroska nem talált legyőzőre, így maga mögé utasította a mezőnyt és olimpiai aranyat szerzett. Másnap, február 3-án a 200 méteres hófutás döntője következett. A számos kiváló eredménnyel büszkélkedő friss olimpiai bajnok Piroska az előfutamokon közel 3 másodperccel volt jobb ellenfeleinél. A döntőre szerencsére sikerült átmentenie formáját és ismét elsőként ért a célba.

 

 

 

 

Csontos, Piroska - SO Hungary

 

Snowshoeing
SN Snowshoeing 100M Race
Division F12
Bib #132

Results:

Score: 0 min, 17.61 sec

1st Place

FINAL

Score: 0 min, 17.18 sec
PRELIMINARY
Date: 30 January

 

Snowshoeing
SN Snowshoeing 200M Race
Division F16
Bib #132

Results:

Score: 0 min, 38.53 sec
1st Place


FINAL

Score: 0 min, 37.30 sec
PRELIMINARY
Date: 31 January

 

 

 

 

 

 

A keddi záróünnepségen a résztvevők énekkel, tánccal búcsúztatták a seregszemlét, a műsor keretében a műkorcsolyában aranyérmes Hingyi Rita és Hingyi Ágnes többek között az ötszörös világbajnok amerikai Michelle Kwannal és a szintén világbajnok dél-koreai Kim Ju Nával együtt lépett jégre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar csapat ma, csütörtökön, 18.30 órakor érkezett meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, a Helsinkiből landoló járattal.

Gratulálunk Pirónak és a Magyar Csapat tagjainak!

 

 

2013. február 7.  Bense Zoltán

 

 

 

Csontos Piroska Piró a kiskunfélegyházi Jogging Plus Szuperinfó Futóklub versenyzője

Edzője: Kornokovics Györgyi

Nevelőedző,tanár: Papp Elemér

Jogging Plus Szuperinfó Futóklub: Németh László  elnök

 

Jó volt látni, hogy a repülőtéren az egyesület vezetője, társai, edzője is várta a kétszeres bajnokot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csontos Piroska kétszeres olimpiai bajnok a megérkezés pillanatában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
comments

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület